ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το φράγμα Πηνειού | dete

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για το φράγμα Πηνειού

Αυτό επεσήμανε χθες κατά την τοποθέτησή της η πρώην υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στη Δυτική Αχαΐα, όπου ανακοινώθηκαν ότι επισήμως πλέον το υπουργείο έχει εντάξει την επέκταση της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση των εκτάσεων στη Δυτική Αχαΐα.
Ποιο το όφελος για κάθε αγροτική οικογένεια στην περιοχή; Γύρω στα 10 με 12.000 ευρώ τον χρόνο, χρήματα που μπορούν στη συνέχεια να επιστρέψουν στην παραγωγή, μιας και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν ένα σημαντικό κεφάλαιο για να κάνουν ποιοτικά τα προϊόντα τους αλλά και τις μονάδες τους. Εκτιμάται ότι είναι εφικτό τα επόμενα πέντε χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση, κάτι που θα λύσει για πάντα το πρόβλημα της έλλειψης νερού στον κάμπο, αφού πλέον οι γεωτρήσεις έχουν στεγνώσει. Για να βρει κάποιος νερό σήμερα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, θα πρέπει να σκάψει σε βάθος 300 μέτρων αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρει να έχει υψηλή ποιότητα, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι υφάλμυρο.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ 40 ΕΤΩΝ
«Το έργο της επέκτασης το διεκδικούσαμε 40 χρόνια. Πλέον καταφέραμε να ενταχθεί, έπειτα από συναντήσεις μας με το υπουργείο Υποδομών, στον προϋπολογισμό του κράτους. Την Παρασκευή βγήκε δημοπράτηση για τον μελετητή που θα ολοκληρώσει τα δίκτυα. Αυτό που υπολείπεται είναι η επικαιροποίηση της μελέτης για τις διώρυγες, η συμπληρωματική μελέτη για τις απαλλοτριώσεις και η συμπληρωματική μελέτη για να χρήζουν ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα δίκτυα, δηλαδή τα σημεία απ' όπου το νερό από τη διώρυγα θα πηγαίνει στα κτήματα και τα αγροτεμάχια. Είναι κυριολεκτικά ένα έργο πνοής και ανάπτυξης για τους αγρότες» ανέφερε στην «Πελοποννησο» ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.