ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ: Προετοιμασία για φυσικές καταστροφές – Οι πολίτες ρωτούνται για εμπειρίες και φόβους | dete

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ: Προετοιμασία για φυσικές καταστροφές - Οι πολίτες ρωτούνται για εμπειρίες και φόβους

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Resiloc - Horizon» συμμετέχει Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε κρίσεις και καταστροφές.
Η Ομάδα Εργασίας, ως εταίρος, έχει ήδη αποστείλει σε χιλιάδες δημότες ηλεκτρονικές προσκλήσεις συμμετοχής σε έρευνα, ώστε να καταγραφούν ενδεχόμενες εμπειρίες αλλά και κατά πόσο καλά είναι προετοιμασμένοι για ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις.
Η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου γίνεται ανώνυμα και απαιτείται ένα δεκάλεπτο για να απαντηθεί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» οι απαντήσεις αντιμετωπίζονται ως εμπιστευτικές και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Ανάμεσα στα ερωτήματα είναι, ο ακριβής τόπος διαμονής, το εάν η περιοχή τους διατρέχει κίνδυνο από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες, σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, αν χρησιμοποιούν και πόσο συχνά smartphon, Facebook, Τwitter, instangram, youtube κ.λπ.
Επίσης ο κόσμος ερωτάται εάν έχει βιώσει μια μεγάλη φυσική καταστροφή τα τελευταία 10 χρόνια, σε ποιό βαθμό επηρεάστηκε από αυτήν, αν υποβλήθηκε σε κάποιο τραυματισμό με θεραπεία ή αν η ιδιοκτησία του επηρεάστηκε (τα υπάρχοντά), όπως κι αν έχει βίωμα από κάποια είδους καταστροφή ή έκτακτη ανάγκη, όπως ένα μεγάλο τροχαίο, μια τρομοκρατική επίθεση ή κατάρρευση κτιρίων, το ίδιο και σε κάποιο κοντινό του πρόσωπο (φίλο ή συγγενή) τα τελευταία 3 χρόνια.
Σημαντικό είναι το στοιχείο για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με κινδύνους και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SMS ή μηνύματα κοινωνικής δικτύωσης από τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή την τοπική αρχή).
Συχνά πάντως οι περισσότεροι δηλώνουν ότι σκέφτονται τι θα ήταν να βιώνεις μια μεγάλη καταστροφή και θέλουν να είναι -με ευθύνη τους- προετοιμασμένοι για μια τέτοια.
Σημαντική θεωρείται και η συλλογή στοιχείων για μικρά παιδιά ή άτομα με προβλήματα κινητικότητας.