Δυτική Ελλάδα: Το χειρότερο σενάριο για τα ξενοδοχεία – Πτώση 74%

13.09.2020 / 4:11
xenodoxio

Δυστυχώς, το χειρότερο σενάριο για τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, επιβεβαιώθηκε, με τα τελευταία στοιχεία των αφίξεων στο αεροδρόμιο Αράξου, να καταγράφουν μια πανωλεθρία με απώλειες 74% στην επιβατική κίνηση εξωτερικού. Αυτό σημαίνει επιπτώσεις και για το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών μονάδων της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ταμεία των οποίων θα παραμείνουν άδεια τη φετινή σεζόν δημιουργώντας αβεβαιότητες για το μέλλον τους και τη βιωσιμότητά τους.

Το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Νίκος Λάττας, τόνισε σε δηλώσεις ότι, για τον τουρισμό, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται φέτος το χειρότερο σενάριο. Στην Δυτική Αχαΐα, όπου οι μονάδες φιλοξενίας, στηρίζονται κατά 80%-90% από τις αφίξεις εξωτερικού του αεροδρομίου Αράξου, οι απώλειες είναι τεράστιες. Τα ξενοδοχεία της περιοχής, στηρίχθηκαν φέτος, για λίγες ημέρες του Ιουλίου και για όλο τον Αύγουστο, σχεδόν αποκλειστικά από τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος όμως, δεν είχε πολλά να προσφέρει, καθώς οι έλληνες τουρίστες, προέρχονταν από μια περίοδο καραντίνας και λοκ ντάουν, γι΄αυτό και δεν μπορούσαν να διαθέσουν ικανό ποσό για τις διακοπές τους.

Είναι ενδεικτικό, όπως είπε ο κ. Λάττας, ότι τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα της περιοχής είναι ήδη κλειστά, ενώ μεγάλη μονάδα της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, έκλεισε από τις 22 Αυγούστου, γεγονός πρωτόγνωρο στα χρονικά των τουριστικών επιχειρήσεων της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Το μέλος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει την εγχώρια τουριστική βιομηχανία σε οικονομικό επίπεδο, αν δεν θέλει να την δει να πωλείται σε ξένους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, είτε με κάποια άτοκα δάνεια, είτε και με αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο, λόγω έλλειψης εσόδων. Επιπλέον, τόνισε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, θα πρέπει να προνοήσει, για την επιβολή ρήτρας στα συμβόλαια του 2021, ώστε οι τουρ οπερέιτορς, να προκαταβάλλουν ένα ποσό για τις κρατήσεις που θα κάνουν και να εξοφλούν με την αναχώρηση των τουριστών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα νέων κανονιών που δεν θα αντέξουν ξανά, τα καταλύματα.
ΒΓΗΚΑΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Πολλοί ξενοδόχοι τονίζουν ότι, η παράταση ζωής αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, οφείλεται κυρίως στη στάση των τραπεζών που «πάγωσαν» τα δάνεια των επιχειρήσεων και για το 2021, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ο εγχώριος και παγκόσμιος τουρισμός. Πάντως, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με οικονομικά προβλήματα, που στην εποχή των «παχειών αγελάδων» δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια, βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν τους πλειστηριασμούς.
Μόνο για το Σεπτέμβριο στην Δυτική Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί δύο πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ένας στον δήμο Ακτίου Βόνιστας στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκποιείται μονάδα με τιμή πρώτης προσφορά τις 600.000 ευρώ, και ένας ακόμα στον δήμο Ηλιδας με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1 εκατ, ευρώ.
Εφ. Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα