Δυτική Ελλάδα: Πώς δρουν τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων – Τα… αναλώσιμα μέλη και οι ακτές ορμητήρια | dete

Δυτική Ελλάδα: Πώς δρουν τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων - Τα... αναλώσιμα μέλη και οι ακτές ορμητήρια

Η παρουσία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και η επιθυμία τους να μετακινηθούν προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτελούν "κινητήρια δύναμη" για τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας.

Είτε με πλωτά μέσα κακής ποιότητας είτε μέσω των βασικών λιμένων εξόδου από τη χώρα μας (Πάτρα - Ηγουμενίτσα) τα κυκλώματα επιχειρούν έναντι αμοιβής, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", να διακινήσουν μετανάστες από τη Δυτική Ελλάδα προς την Ιταλία.

Παράλληλα η χώρα μας χρησιμοποιείται και ως "θαλάσσιος δρόμος" διέλευσης ενώ για τα ταξίδια προς την Ιταλία χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα ακόμη και ακτές της Μεσσηνίας, όπως στην Κυπαρισσία με προορισμό το Οτράντο.

Όπως επισημαίνουν στα "ΝΕΑ" στελέχη του Λιμενικού, για τις μετακινήσεις χρησιμοποιούνται "αναλώσιμα" μέλη τα οποία αν συλληφθούν ή χάσουν τη ζωή τους δεν θα επηρεαστεί η "λειτουργία" του κυκλώματος και θα αντικατασταθούν άμεσα. Εν τω μεταξύ τρεις εκ των 21 διασωθέντων του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών συνελήφθησαν από τους λιμενικούς ως οι διακινητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις υπηκόους Αφγανιστάν ηλικίας 49,30 και 26 ετών τους οποίους υπέδειξαν κάποιοι από τους διασωθέντες και ομολόγησαν την εμπλοκή τους το βράδυ της Κυριακής.

ΤΑ ΝΕΑ