Δυτική Ελλάδα: Κάθε μήνα κι ένας νεκρός από φωτιά στο σπίτι του – Δείτε τα τρομακτικά αποτελέσματα έρευνας

04.09.2020 / 9:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pyrkagia-1

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι θάνατοι από αστικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει έρευνα του αντιστρατήγου ε.α. της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκουρμπάτση, , μόνο το πρώτο 8μηνο του 2020 έχουν χάσει τη ζωή τους με τραγικό τρόπο συνολικά 45 άνθρωποι. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την τελευταία δεκαετία (2010 – 2019) ο μέσος αριθμός θανάτων από φωτιές σε σπίτια είναι 29 θάνατοι ανά έτος.  Η αύξηση που καταγράφεται φέτος είναι, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, της τάξης του 55,2% σε σχέση με το μέσο ετήσιο αριθμό θανάτων της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών σε σπίτια (22.236) σε ποσοστό 82,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας (12.166 αστικές πυρκαγιές). Από τα 45 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από αστικές πυρκαγιές, τα τρία ήταν ανήλικα, ποσοστό 6,6% και τα 42 ήταν ενήλικα, ποσοστό 93,4% και μάλιστα στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικιωμένα άτομα.

Οι περισσότεροι θάνατοι και συγκεκριμένα οι 13, ήτοι ποσοστό 28,9% (δηλαδή 1 στους 3 θανάτους), σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 10 θανάτους και μάλιστα οι 8 από αυτούς σημειώθηκαν στη  Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με 7 θανάτους κλπ. Στο Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά δεν σημειώθηκε θάνατος.

Ως προς το φύλο των θυμάτων, το 52,6% ήταν άντρες και το 47,4% γυναίκες. Όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην κατοικία όπου διέμεναν (μονοκατοικία, διαμέρισμα πολυκατοικίας, πρόχειρη κατασκευή ή αποθηκευτικό χώρο). Συνηθέστερη αιτία των αστικών πυρκαγιών, όπως γράφει η έρευνα, είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου, κάποια θερμαντική ή μαγειρική συσκευή ή και κάποιο βραχυκύκλωμα κλπ.

Τα αίτια της αύξησης

Όσον αφορά στην αιτία που οδήγησε στην αύξηση των αστικών πυρκαγιών, ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ότι «ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από αστικές πυρκαγιές προφανώς και δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, αλλά έχει σχέση και συναρτάται καθαρά με το επιχειρησιακό έργο.

Για τον λόγο αυτό ήδη θα έπρεπε να έχει προβληματίσει την ηγεσία (φυσική και πολιτική) του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), η οποία θα έπρεπε να έχει προβεί σε σχετική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση των αιτίων, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί και να ληφθούν τα αναγκαία επιχειρησιακά μέτρα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαταχθεί σχετική έρευνα προσπαθώντας η ηγεσία του ΠΣ να προσπεράσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, που έχει σχέση με την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής από τις πυρκαγιές, την ευθύνη της οποίας έχει κατά νόμο το Πυροσβεστικό Σώμα».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα