Δυτική Ελλάδα: Η δυνατή τριάδα της φωτιάς – Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές της Πυροσβεστικης | dete

Δυτική Ελλάδα: Η δυνατή τριάδα της φωτιάς - Ποιοι είναι οι νέοι διοικητές της Πυροσβεστικης

Γενική ικανοποίηση επικρατεί στον κόσμο των πυροσβεστών της Δυτικής Ελλάδας μετά την ανακοίνωση των προσώπων που θα συνθέσουν τη νέα τοπική φυσική ηγεσία. Δηλαδή, του συντονιστή Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα, υποστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσου, του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχου Νίκου Ρουμελιώτη, καθώς και του νέου διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Αχαΐας, πύραρχου Ανδρέα Στεμπίλη. Τρεις πεπειραμένοι και μάχιμοι που γνωρίζουν καλά την αποστολή αλλά και τη διοίκηση.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ
Αυτό που συζητούν από χθες οι πυροσβέστες είναι ότι επιστρέφει στα πάτρια εδάφη ένας από τους πλέον «ψημένους» στο πυροσβεστικό έργο που γνωρίζει όλη την ανθρωπογεωγραφία και τις ανάγκες της περιοχής. Εμπειρότατος και με σχέση σεβασμού και εκτίμησης με τους πυροσβέστες όλων των βαθμίδων. Γεννημένος στη Χρυσοπηγή Ερυμάνθου, κατετάγη στο πυροσβεστικό σώμα το 1991, ενώ για περισσότερα από 12 χρόνια υπηρέτησε στον 1ο πυροσβεστικό σταθμό της Πάτρας (Ναυαρίνου). Τα 8 με 9 έτη, από θέση διοικητή. Πέρασε από την 6η ΕΜΑΚ, το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής στην Αχαΐα, αλλά και από τον δύσκολο νομό της Ηλείας. Οπου θήτευσε με εξαιρετικά αποτελέσματα, αντιμετωπίζοντας δασικές πυρκαγιές σε δύσκολες συνθήκες. Εχοντας προαχθεί και μετατεθεί στην Αθήνα, διαχειρίστηκε τις μεγάλες φωτιές στην Εύβοια, όπου εκτός του ζήλου του, επέδειξε ξεχωριστές ικανότητες σε επίπεδο συντονισμού και διοίκησης, αλλά κυρίως σε επίπεδο αντιμετώπισης των συμβάντων. Σε μια σύντομη επικοινωνία της «Π» μαζί του χθες, ο ίδιος απάντησε: «Γυρίζω σε γνώριμα μέρη, με ανθρώπους που έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Εύχομαι να είμαστε τυχεροί και να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το κοινό καλό, για τους Ελληνες πολίτες. Στόχος μας είναι πάνω από όλα να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Να μην υπάρχουν απώλειες στον δασικό μας πλούτο. Και φυσικά, όλοι οι συνάδελφοι να γυρίζουν στα σπίτια τους μετά την υπηρεσία τους». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Πετρούτσος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας, αποτροπής καταστροφικών φαινομένων, στρατηγικής και ασφάλειας δασικών πυρκαγιών. Ακόμη, στον προηγμένο τρόπο έρευνας εμπρηστικών ενεργειών στην οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, την αναγνώριση κινδύνων και το νομοθετικό πλαίσιο.

 

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Ανάλογες απόψεις εκφράζει το σύνολο των πυροσβεστών της περιοχής και για τον νέο περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Ρουμελιώτη και μέχρι πρότινος διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Αχαΐας. Ο πατρινός αρχιπύραρχος είναι απόφοιτος της σχολής ανθυποπυραγών και πτυχιούχος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μεγάλωσε στους πυροσβεστικούς σταθμούς καθώς ο πατέρας του ήταν πυροσβέστης. Στα δικά του πρώτα βήματα στο Σώμα, ήταν από εκείνους τους πυροσβέστες που ξεπέρασαν τον εαυτό τους στις επιχειρήσεις του φονικού σεισμού του Αιγίου, ενώ αντιμετώπισε και τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Νομό Ηλείας. Που όπως έχει αναφέρει παλαιότερα, αποτέλεσαν σημαντικά «μαθήματα» για τον ίδιο. Εχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του εκτός Πυροσβεστικής, ακόμα και ως απλό εθελοντή. Και είναι ακριβώς αυτή η περιγραφή που δίνουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί του ακόμα και του πιο χαμηλού βαθμού. Εχει θητεύσει πολλά χρόνια στην ΕΜΑΚ και στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Εχει μετατεθεί στη Ζάκυνθο όπου και από εκεί αποχώρησε έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις από τη συμπεριφορά και ικανότητά του, όχι μόνο σε επίπεδο συναδέλφων του, αλλά και τοπικής κοινωνίας. Οι πυροσβέστες στη Δυτική Ελλάδα εκτιμούν πως πέρα από τον ζήλο και τις γνώσεις του, είναι ένας αξιωματικός που γνωρίζει επίσης πολύ καλά τη διοίκηση, άρα ξέρει να τακτοποιεί ζητήματα και εκκρεμότητες, να προσπερνά εμπόδια και δυσκολίες και να φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο. Μιλώντας μαζί του χθες, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Αρκέστηκε σε μια απλή τοποθέτηση αναφέροντας: «Το ζητούμενο είναι να κάνουμε αυτό που πρέπει και ξέρουμε να κάνουμε».

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΜΠΙΛΗΣ
Το τρίτο πρόσωπο της τοπικής φυσικής ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος, καταγόμενος από την Κ. Αχαΐα, διοικούσε με περγαμηνές τον πυροσβεστικό σταθμό στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Ο από προχθές προαχθείς στον βαθμό του πύραρχου, Ανδρέας Στεμπίλης, αναλαμβάνει τα καθήκοντα που κατείχε ως τώρα ο Νίκος Ρουμελιώτης, στη θέση του διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών για όλη την Αχαΐα. Συγκεντρώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους δύο προηγούμενους, ανωτέρους του. Εισήλθε στο πυροσβεστικό σώμα το 1991, ενώ είναι απόφοιτος της σχολής Επιμόρφωσης του πυροσβεστικού σώματος. Εχει θητεύσει σε άκρως νευραλγικές θέσεις και σε πόστα ευθύνης, ανά την Ελλάδα. Εχει όμως πλούσια εμπειρία και στην Πάτρα και την Αχαΐα. Προσέφερε εξαίρετες υπηρεσίες ως υποδιοικητής στον 1ο πυροσβεστικό σταθμό της Πάτρας, αλλά και αργότερα, ως προϊστάμενος του τμήματος πυρασφάλειας Αχαΐας. Εχει υπηρετήσει στην πυροσβεστική υπηρεσία της Ανδραβίδας αλλά και του Αράξου. Ενώ πέρασε και από την Πυροσβεστική του Αργοστολίου όπου επίσης ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στις οποίες τα έβγαλε πέρα. Οπως το ίδιο έπραξε και προ τριετίας, όταν έλαβε την προαγωγή του με παράλληλη μετακίνηση στη Ζάκυνθο. Εχει διαχειριστεί, συντονίσει και λάβει μέρος σε πολλές πυροσβεστικές επιχειρήσεις όπως κατασβέσεις αστικών και δασικών πυρκαγιών, διασώσεις και άλλα συμβάντα που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ