Δυτική Ελλάδα: Αντί να ψαρεύουν… περπατάνε στη θάλασσα! Σε απόγνωση οι ψαράδες | dete

Δυτική Ελλάδα: Αντί να ψαρεύουν… περπατάνε στη θάλασσα! Σε απόγνωση οι ψαράδες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς του Παλουκίου Αμαλιάδας, αφού εδώ και σχεδόν 2 μήνες, δεν μπορούν να βγουν για ψάρεμα από το Αλιευτικό Καταφύγιο λόγω των προσχώσεων που έχει υποστεί ο δίαυλος.

Δίχως υπερβολή, οι ψαράδες μπορούν να περπατήσουν σε σημεία του διαύλου, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να διέρχονται με άνεση τα καΐκια. Μάλιστα, κάποιοι που επιχειρούν να βγουν στα ανοιχτά για να ψαρέψουν συνήθως παθαίνουν ζημιές, όπως χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παλουκίου «Ο Ποσειδώνας» κ. Γεράσιμος Κρινάς.

Οι αλιείς ζητούν να γίνει άμεσα η εκβάθυνση του διαύλου, ως προσωρινή και επείγουσα λύση και ταυτόχρονα να «προχωρήσει» η σχετική μελέτη για την οριστική λύση του προβλήματος που πάνω από μια 15ετία κάθε χειμερινή περίοδο, «αποκλείει» τους ψαράδες από το μεροκάματο.

Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα καΐκια, δεν μπορούμε να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Γίνονται χρόνιες ενέργειες για αυτό το θέμα και δεν έχει επιλυθεί. Ζητάμε από την Πολιτεία να λυθεί αυτό το πρόβλημα μόνιμα. Δεν πάει άλλο. Και πρέπει τις επόμενες μέρες να γίνει η διάνοιξη του διαύλου για να μπορέσουμε να βγούμε για ψάρεμα. Τι θα κάνουμε; Πως θα ζήσουμε;…», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Παλουκίου κ.Γεράσιμος Κρινάς.

Ο κ. Κρινάς εκφράζοντας την απόγνωση των ψαράδων έκανε έκκληση προς τον δήμο και τις αρμόδιες αρχές να γίνει άμεσα εκβάθυνση του διαύλου:

«Σήμερα δεν μπορεί να βγει κανείς, κανένα καΐκι. Προσπαθούμε με αξίνα να ανοίξουμε ένα κανάλι μήπως και περάσει κανένα καΐκι για να ψαρέψει. Δεν πάει άλλο.

Από τον δήμο μας λένε ότι θα λυθεί, αλλά τίποτα. Μπορεί να κάνουν προσπάθεια, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα, ούτε για την προσωρινή λύση, την διάνοιξη του διαύλου. Ξέρουμε ότι υπάρχει και για αυτό γραφειοκρατία, αλλά εμείς πως θα ζήσουμε;..».

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μάργαρης αναφέρει: «Είκοσι οικογένειες λιμοκτονούν, γιατί δεν μπορούμε να βγούμε από το λιμάνι να πάμε να ψαρέψουμε, για να βγάλουμε και εμείς ένα μεροκάματο. Άμεσα πρέπει να ανοιχτεί το λιμάνι, ότι και να γίνει, γιατί 20 οικογένειες πεινάνε.

Κάντε κάτι κύριε δήμαρχε, να πάμε για δουλειά. Τι να κάνουμε; Να κλείσουμε το δημαρχείο; Πρέπει άμεσα να ανοιχτεί ο δίαυλος. Δεν βιαζόμαστε για την μόνιμη λύση. Θέλουμε άμεσο καθάρισμα του λιμανιού. Είμαστε 1,5 μήνα χωρίς μεροκάματο…».

patrisnews.gr