Δυτική Αχαΐα: «Πόρτα» σε εμπρηστές και απρόσεκτους | dete

Δυτική Αχαΐα: «Πόρτα» σε εμπρηστές και απρόσεκτους

 

Με καθαρισμό πυκνής βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους, για την αποφυγή πυρκαγιών, με τοποθέτηση νέων κρουνών και συντήρηση υπαρχόντων, συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες η προετοιμασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, για την αντιπυρική περίοδο, που ήδη διανύουμε.
Η κοινότητα Πόρτες είναι από τις τελευταίες που εξοπλίστηκε επαρκώς, σε συνεργασία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ταπεινού με τον πρόεδρο Παναγιώτη Δριμάλα, στο πλαίσιο της κοινής υπευθυνότητας για το επικίνδυνο χρονικό διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών.
Αυτό το σαββατοκύριακο, αναμένονται, γενικά στην περιοχή, υψηλές θερμοκρασίες και ο δήμος έχει συστήσει σε κοινοτάρχες και δημότες να 'ναι πάρα πολύ προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεων και επιπτώσεις κάποια πυρκαγιά.
Στη ορεινή Ωλενία υπήρχε παρατεταμένη ανομβρία, ενώ παρατηρείται και πλημμελής καθαρισμός βλάστησης και αντικειμένων που δύνανται να αποτελέσουν εύκολα μία εύφλεκτη ύλη.
Γι' αυτό οι πρόεδροι όλων των χωριών, έχουν ζητήσει από τους κατοίκους:
- Να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες, όπως οξυγονοκολλήσεις, με τροχό ή άλλου εργαλείο που βγάζει σπινθήρες.
- Να μην ανάβουν υπαίθριες ψησταριές σε δασικές εκτάσεις και χώρους με ξερά χόρτα και κλαδιά.
- Να αποφεύγουν το κάπνισμα των μελισσών.
- Να μην καίνε χόρτα, κλαριά, καλάμια και σκουπίδια.
- Να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το αυτοκίνητο.
- Να μην αφήνουν μπουκάλια και άλλα γυάλινα είδη στην ηλιακή ακτινοβολία.
- Να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους σε μέρη με ξερά χόρτα.
- Να συμμορφώνονται με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε δασώδη μέρη και να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις σε αυτά.
Οι κοινοτάρχες έχουν κληθεί, όταν βλέπουν αυτοκίνητα ή πρόσωπα άγνωστα στις μικρές κοινωνίες τους και κυρίως όταν αυτοί κινούνται ύποπτα, να τα καταγράφουν και να τα δίνουν στην Αστυνομία για εξακρίβωση στοιχείων.

 

Οι κοινοτάρχες της Ωλενίας, έχουν ειδοποιηθεί να καλούν, χωρίς καθυστέρηση, το 199 ή το 112 και να δίνουν σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και τη θέση , όταν βλέπουν καπνό ή πυρκαγιά, Ακόμα να περιγράφουν τη βλάστηση που καίγεται, να προσδιορίζουν την κατεύθυνση της φωτιάς, την ένταση του ανέμου, να μην παρεμποδίζουν την διέλευση οχημάτων της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων και να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν το σχέδιο εκκένωσης χωριών ή οικισμών. Σχετικές ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις, με έντυπα, έχουν γίνει σε όλους τους προέδρους των κοινότητων, με έμφαση στην ευσυνειδησία του κόσμου.