Δυτική Αχαΐα: Πίνει νερό από το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου μέσα στο 2020 | dete

Δυτική Αχαΐα: Πίνει νερό από το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου μέσα στο 2020

Σοβαρή προσπάθεια για άμεση εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου, ξεκίνησε ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς, που διαχωρίζει πια το θέμα της σύστασης Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης και προχωρά με άλματα για να υδροδοτηθεί η Αχαγιά.
Με τις «ευλογίες» της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου και τη συνεργασία της Περιφέρειας, ο δήμαρχος ξεκίνησε στενή συνεργασία με το Παράρτημα του υπουργείου Υποδομών στην Πάτρα και την εταιρεία που έχει την ευθύνη του Φράγματος, κάνοντας μία πρώτη αυτοψία του έργου, από το «Αστέρι» μέχρι την Κάτω Αχαΐα.
Εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών και οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν συντομότερα υδροδότηση του κάμπου και  η όλη τεχνική επεξεργασία του εγχειρήματος απαιτεί χρόνο του 1 μήνα, αφού ο κεντρικός αγωγός και τα δίκτυα υπάρχουν μέχρι το δήμο και απομένουν συνδέσεις με εσωτερικά δίκτυα αλλά και συντονισμός ώστε να μπορεί η περιοχή να πιει νερό σε υπεραρκετή ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα.
Από τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα θα κυλήσει ομαλά - όπως και συμφωνήθηκε - τότε η υδροδότηση από το Φράγμα θα γίνει εντός του 2020, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2021 που ήταν ο αρχικός στόχος.
Το Περιφερειακό Τμήμα του Υπουργείου Υποδομών θα έχει τον κεντρικό έλεγχο, το οποίο αφού ολοκληρώσει τις απαιτούμενες υπολειπόμενες εργασίες θα δώσει το νερό στη Δυτική Αχαΐα (πλην Λαρισού) προς χρήση.
Το σύστημα θα λειτουργήσει δοκιμαστικά (άγνωστο για πόσο καιρό), γι΄αυτό και δεν θα 'χει καμία οικονομική επίπτωση στο δήμο, ούτε και πρόκειται να επηρρεάσει το σημερινό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΔ, κάτι που προβλέπεται πολύ αργότερα.
Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς δεν εγκαταλείπει, ωστόσο, την προσπάθεια, αλλά αντιθέτως ασκεί ισχυρή πολιτική πίεση, για τη σύσταση Διαδημοτικού Φερέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου.
Μετά την παρέμβασή του στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποδέκτη τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, αλλά και τη σύντομη συνάντηση μαζί του, ο δήμαρχος θα ανοίξει το δρόμο για την τελική διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης - δήμων, σε συνάντηση στην Αθήνα, εντός των ημερών.
Επιμένει ότι οι Δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πατρέων πρέπει να έχουν τον «πρώτο λόγο» στη λειτουργία του Φράγματος, σε κάτι που ο υπουργός είναι πολύ θετικός και μάλιστα με την κοινή πεποίθηση ότι, ο Φορέας θα προχωρήσει ακόμα κι αν ο Κ. Πελετίδης εμείνει στην άρνησή του να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα με την πολιτεία.
«Είναι θέμα ωριμότητας, πολιτικής βούλησης και διάθεσης ν' αναλάβουμε τη συνευθύνη. Δεν μπορώ να ανεχτώ η Δυτική Αχαΐα να μην έχει νερό και να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κόσμου, που το δικαιούται φθηνό και οικονομικό» επαναλαμβάνει ο κ. Μυλωνάς.