Δυτική Αχαΐα: Εναρξη σχεδίου «ασφαλείς δρόμοι» | dete

Δυτική Αχαΐα: Εναρξη σχεδίου «ασφαλείς δρόμοι»

Τηρώντας πιστά τον αρχικό του προγραμματισμό, για έγκαιρες παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία όλης της Δυτικής Αχαΐας, ο δήμος «κήρυξε» τη έναρξη των σχετικών εργολαβιών, που σκοπό έχουν να βελτιώσουν τις οδικές υποδομές σε χωριά, πεδινά, ημιορεινά και ορεινά.
Για πρώτη φορά, με τελειωμένες τις νόμιμες διαδικασίες ανάδειξης τεσσάρων εργολάβων, ξεκινά η υλοποίηση ενός προγράμματος «μαμούθ, που δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή, αφού θα φτάσει οικονομικά - στο σύνολό του - τις 460.000 ευρώ.
Το δημοτικό σχέδιο ξεκινά με χαλικοστρώσεις και επισκευές δρόμων σε όλες τις ενότητες (Δύμης, Μόβρης, Ωλενίας,Λαρισού), που θα συμπεριλάβουν όλα σχεδόν τα προβληματικά σημεία, ανά περίπτωση και ανάγκη.
Μέχρι τον Νοέμβριο - καιρού επιτρέποντος - θα ακολουθήσουν μικρές επεμβάσεις συνεργείων για τσιμεντοστρώσεις, διευθετήσεις γεφυριδίων και σε περιπτώσεις με προβλήματα δύσκολα, με το δήμο να διαθέτει σχετικό κονδύλι 75.000 ευρώ.
Εκτεταμένες τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις θα εκτελεστούν σε πολύ πιο δύσκολα οδικά τμήματα του οδικού δικτύου, αφού οι όποιες μικρότερης κλίμακας επισκευές με χαλίκια ή κάτι άλλο, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες, από τις νεροποντές ή και τις χιονοπτώσεις να διακόπτεται η κυκλοφορία. Στις εν λόγω περιπτώσεις οι επιστρώσεις αγροτόδρομων θα είναι τμηματικές, δηλαδή των 20 - 30 μέτρων.
Παράλληλα, σε επεξεργασία βρίσκονται δύο άλλες μεγάλες εργολαβίες που αφορούν δρόμους στα ορεινά του δήμου, με επισκευές και επίστρωση από «μπελενίτσα» (ένα ειδικό υλικό μεταξύ πυλού και τσιμέντου), περίπου σαν άσφαλτο.
Οπως λέει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κυριάκος Ορλώφ, «όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, κατασκηνώνουμε στα χωριά, δίδοντας ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι αυτά και ο κόσμος τους δεν έπονται των αστικών κέντρων και αντιμετωπίζονται ισοδύναμα και κυρίως όχι με ψίχουλα αλλά με γενναία χρηματοδότηση».