Δράση Συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, ωφελούμενων ΤΕΒΑ της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας

06.10.2020 / 7:28
xeria_0

Ολοκληρώθηκε η δράση Συμβουλευτικής υποστήριξης «Δυναμώνουμε μαζί στο σχολείο – Συμβουλευτική γονέων» πουσχεδιάστηκε για τους γονείς – ωφελούμενους του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους) των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου, και Δυτικής Αχαΐας  και υλοποιήθηκε από την Ι. Μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελούμενων ΤΕΒΑ/FEAD.

Η δράση αφορούσε στην παροχή συμβουλών σε γονείς από κοινωνικό λειτουργό μέσω τηλεφώνου, στο πλαίσιο της παρούσας ψυχοπιεστικής συνθήκης ζωής του Covid-19, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

 Οι κατευθύνσεις για ενθάρρυνση και συναισθηματική στήριξη των παιδιών κινήθηκαν: στη διατήρηση της ψύχραιμης στάσης, στην ενημέρωση από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, στη διασφάλιση ενημέρωσης, διάχυσης και διαχείρισης βασικών πληροφοριών πρόληψης στους μαθητές, στη διαθεσιμότητα για συζήτηση των προβληματισμών και των ανησυχιών τους, στην παροχή πληροφοριών με τρόπο και περιεχόμενο σύμφωνο με την ηλικία και το στάδιο της γνωστικής ανάπτυξης των μαθητών, στην αποφυγή απόδοσης ευθυνών/κατηγοριών για την αποφυγή στιγματισμού των μαθητών. Η παρεχόμενη συμβουλευτική εστίασε στις σχέσεις γονέων – παιδιών & εφήβων υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία και της αποτελεσματικής διαχείρισης της νέας καθημερινότητας του σχολείου.

Στόχος ήταν να υποστηριχθούν οι γονείς, να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους ώστε να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα μέσα από ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Όταν καλλιεργείται ένα κλίμα μυστικοπάθειας και αποφυγής της αλήθειας, το άγχος και ο φόβος ενισχύονται. Στους γονείς παιδιών/εφήβων εξηγήθηκε ότι στην παρούσα κατάσταση δύσκολα συναισθήματα (όπως θυμός, φόβος, θλίψη) είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά. Η θωράκιση των μαθητών με τα στοιχεία εκείνα που θα τους καταστήσουν ικανούς να αναπτύξουν το αίσθημα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον αλλά και γενικότερα, είναι ζήτημα κομβικής σημασίας. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητη η υιοθέτηση οδηγιών προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων και η επιδίωξη στην εστίαση αυτών στις ιδιαίτερες ανάγκες.

Η δράση ξεκίνησε την Τρίτη 15/09/2020 και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 05/10/2020. Για περισσότερες πληροφορίες οι  ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στο τηλέφωνο: 2611 100225. Ώρες επικοινωνίας από 09:00 – 14:00.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα