Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα πάνω στις νανοτεχνολογίες σε συνεργασία & με το Πανεπιστήμιο Πατρών

02.09.2020 / 7:38
panepisthmio-5

Η ανάπτυξη καινοτόμων νανοσωματιδίων με αντιθρομβωτικές ιδιότητες για σταδιακή αποδέσμευση φαρμάκων για καρδιαγγειακές εφαρμογές, η ανάπτυξη και κατασκευή εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών υψηλής διαφάνειας για ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, η κατασκευή βιοσυμβατώννοδομημένων επιφανειών με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η ανάπτυξη μαγνητικών νανοσωματιδίων για βιοατρικές εφαρμογές, η ανάπτυξη εύκαμπτων διόδων εκπομπής φωτός (OLEDs) σε πλαστικά υποστρώματα για εφαρμογές φωτισμού, είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες πρωτότυπες Διπλωματικές Εργασίες που έχουν εκπονηθεί και δημοσιευτεί στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (Ν&Ν).

Πρόκειται για το πρώτο (ιδρύθηκε το 2002) και μοναδικό μέχρι σήμερα στο είδος του Διατμηματικό Μεταπτυχιακό το οποίο διοργανώνεται από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής του Α.Π.Θ. – Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Κέντρα Δημόκριτο, ΕΚΕΤΑ αλλά και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων, Berkeley, Οξφόρδης, κ.α.

Το ΔΠΜΣ Ν&Ν όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οδηγεί στη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές των Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών και σε Διδακτορικό δίπλωμα από τα αντίστοιχα τμήματα του ΑΠΘ που το στηρίζουν.

Εδώ και 18 χρόνια το ΔΠΜΣ Ν&Ν έχει παράδοση και πρωτοπορία στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων με μοναδικές δεξιότητες, πολύτιμη εργαστηριακή εμπειρία, υψηλών προδιαγραφών ερευνητικές υποδομές και εξαιρετικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

Οι διδάσκοντες του προγράμματος είναι όλοι καταξιωμένοι καθηγητές των τμημάτων που το διοργανώνουν με πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, ενώ οι επισκέπτες καθηγητές προέρχονται από  ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του ΔΠΜΣ Ν&Ν συνδυάζει με μοναδικό τρόπο μια σειρά βασικών μαθημάτων που στοχεύουν στην ομογενοποίηση των θεωρητικών & πειραματικών γνώσεων των σπουδαστών που προέρχονται από διαφορετικές επιστήμες, τα οποία συμπληρώνονται από ειδικά μαθήματα για την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που δίνουν στους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία στους σύγχρονους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και επιχειρηματικό τομείς.

Η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη ενώ δίνεται η δυνατότητα ειδίκευσης σε μια από τις τρεις κατευθύνσεις:

• Τεχνολογία Λεπτών Υμενίων & Οργανικών Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών

• Νανομηχανική, Νανοβιοϋλικά & Νανοσωματίδια

• Νανοϊατρική – Νανοβιοτεχνολογία – Βιοηλεκτρονική

Το ΔΠΜΣ Ν&Ν διατηρεί μια πολυετή παράδοση προσέλκυσης εξαίρετων σπουδαστών (γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείου, Υγείας και Ιατρικών Σχολών). Από την ίδρυση του το 2002 έως και σήμερα, το ΔΠΜΣ Ν&Ν έχει εκπαιδεύσει περισσότερους 240 υψηλών προσόντων επιστήμονες, από τους οποίους περισσότεροι από 70 έχουν ολοκληρώσει και τη Διδακτορική τους Διατριβή και ακολουθούν λαμπρή πορεία και καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Εκτός από την μοναδική θεματολογία, εξειδίκευση και ποιότητα των διδασκόντων του το πρόγραμμα  παρέχει και την αρτιότερη εκπαίδευση σε σύγχρονα θέματα και τεχνολογικές εφαρμογές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης γίνεται μέσα στα εργαστήρια που θεωρούνται τα καλύτερα σε υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις,  με τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με τους κορυφαίους στον χώρο επιστήμονες και τις εταιρείες  υψηλής εξειδίκευσης. Γι αυτό αποφοιτώντας όλοι βρίσκουν δουλειά και συνεχίζουν μια λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», τονίζει ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ Ν&Ν Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ακόμη, μια από τις μοναδικές καινοτομίες του ΔΠΜΣ Ν&Ν είναι η ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών στα Διεθνή Συνέδρια και Θερινά Σχολεία Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών, και Νανοιατρικής στο πλαίσιο του πολυ-γεγονότος NANOTEXNOLOGY, www.nanotexnology.com), τα οποία διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN στη Θεσσαλονίκη και στα οποία παρουσιάζονται επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα αιχμής από περισσότερους από 700 ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές 60 χωρών του κόσμου.

Με τον τρόπο αυτό, οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στους οποίους παρουσιάζουν τις επιστημονικές τους δράσεις.

Ακόμη, στις δράσεις του ΔΠΜΣ Ν&Ν περιλαμβάνεται και η δικτύωση των αποφοίτων με τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Νανοτεχνολογιών & Νανοβιοτεχνολογιών NanoNet (www.nanonet.gr) που αριθμεί 650 μέλη (Πανεπιστήμια, Οργανισμούς, και εταιρείες) από την Ελλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Η υποβολή των δικαιολογητικών για το ακαδημαϊκό έτος είναι από 31 Αυγούστου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Περισσότερς Πληροφορίες:

Γραμματεία ΔΠΜΣ Ν&Ν, Τμήμα Φυσικής, Επ. Καθ. Αργύρης Λασκαράκης, τηλ. 2310998266 / 998850

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γραμματεία ΤµήµατοςΦυσικής, 54124, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 998550

Ιστοσελίδα ΔΠΜΣ Ν&Ν: http://nn.physics.auth.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα