ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ: Συναυλία Ομάρ Φαρκούκ Τεκμπιλέκ | dete

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ: Συναυλία Ομάρ Φαρκούκ Τεκμπιλέκ

Το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουνίου από το Αρχαίο Ωδείο και μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ, η Πάτρα στέλνει το δικό της μήνυμα . Μήνυμα μουσικό, κοινωνικό και …γεωγραφικό. Αφορμή για να συμβεί αυτό, μια από τις σημαντικότερες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού και η «αρχή», σύμφωνα με την οποία, η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας.
Η επιλογή της Πάτρας, για να σταλεί αυτό το μήνυμα, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σε βάθος χρόνου η πρωτεύουσα της Αχαϊας ήταν – και παραμένει – πύλη προς τη Δύση και γεφύρι για την Ανατολή.
Πρωταγωνιστές επί σκηνής, ο Omar Faruk Tekbilek και οι φίλοι του. Ένας από τους αγαπημένους μουσικούς στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, χαρισματικός οργανοπαίκτης, ο οποίος παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά.
«Η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες».
«Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα - λέει ο ίδιος - ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σε αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».
Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και άλλους πολλούς.
Παράλληλα, έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: "Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι' αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου", έχει πει χαρακτηριστικά.
Συντελεστές:
Omar Faruk Tekbilek - neι, κρουστά, φωνή, Bahadir Sener – κανονάκι,Γιάννης Παπαϊωάννου - ούτι, μπουζούκι,Βαγγέλης Καρήπης – κρουστά,Κώστας Μερετάκης – κρουστά,Γιάννης Δημητριάδης - πιάνο, keyboards
Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ
Μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια με τη γνήσια λαϊκή φωνή, που παραπέμπει στις μεγάλες γυναίκες φωνές του παρελθόντος (πολλοί την ονομάζουν νέα Σωτηρία Μπελλου...) Αρχικά γνωστή κυρίως από συμμέτοχες της σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών και από τις εμφανίσεις της σε διαφορές ρεμπέτικες σκηνές της Θεσσαλονίκης, έγινε ευρέως γνωστή το 2008 με το τραγούδι του Γιώργου Καζαντζή «Μέλισσες» και πρόσφατα με «Διωδία». Εχει συνεργαστεί με τους Γιώργο Καζαντζή, Μανώλη Μητσιά, Γιώτα Νεγκα, Λιζεττα Καλημέρη, Μέλινα Κανά, Παντελή Θαλασσινό, Μίλτο Πασχαλίδη κ.α
Ο ΦΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Ένας ανήσυχος, πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε να τραγουδά το 1990, κάνοντας αρχή με τους «Φυγάδες» και πέρασε στους «Απέναντι» που δημιούργησε μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου το 2001 (ο πρώτος τους δίσκος έχει γίνει τριπλά πλατινένιος). Από το 2007 ακολουθεί με επιτυχία την σόλο καριέρα, ενώ το 2010 δημιουργεί στην Θεσσαλονίκη την γνωστή μουσική σκηνή «Ξέφωτο» όπου εμφανίζεται τακτικά με το σχήμα του, και φιλοξενεί καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με Καίτη Χωματά, Μελίνα Κανά, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Βασίλη Λέκκα, Χρήστο Μητρέντζη, Ανδρέα Καρακότα, Κώστα Πρατσινάκη, Γιώργο Καζαντζή κ.α .