Διαμάχη Βατικανού – Ιπποτών της Μάλτας για ένα πρόγραμμα προφυλακτικών

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Βατικανού και των Ιπποτών της Μάλτας μετά την αποπομπή κορυφαίου αξιωματούχου του αρχαίου καθολικού τάγματος για ένα σκάνδαλο αντισύλληψης.

Είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις ότι ο φιλανθρωπικός βραχίονας του Τάγματος των Ιπποτών είχε μοιράσει χιλιάδες προφυλακτικά στην Μιανμάρ, μολονότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαγορεύει ρητά τη χρήση μέσων αντισύλληψης.

Ο «μέγας καγκελάριος» του Τάγματος, βαρώνος Άλμπρεχτ φον Μπεζελάγκερ παύθηκε απ’ τα καθήκοντά του στις 8 Δεκεμβρίου. Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν γνώριζε τίποτε για το πρόγραμμα διανομής προφυλακτικών που διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για τον οικογενειακό προγραμματισμό και κατά της διάδοσης του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS κι όταν το πληροφορήθηκε, το σταμάτησε.

Το Τάγμα που έχει ιστορία εννέα αιώνων αρνείται τώρα να συνεργαστεί με την έρευνα του Βατικανού για την αποπομπή του Μπέζελαγκερ και προειδοποιεί τα μέλη του ότι αν μιλήσουν στην ομάδα του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα πρέπει να αντιταχθούν στην απόφαση του Τάγματος να αντικαταστήσει τον Μπεζελάγκερ.

Οι Ιππότες της Μάλτας λένε ότι το Βατικανό επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Τάγματος. Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε μια πενταμελή επιτροπή για να διερευνήσει τις συνθήκες της αποπομπής του Μπεζελάγκερ καθώς ήρθαν στο φως στοιχεία ότι ο απεσταλμένος του στο Τάγμα, ο συντηρητικός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ, συνέβαλε στην απομάκρυνση του Μπεζελάγκερ χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Ποντίφηκα.

Τα ανοίγματα του Αργεντίνου Πάπα έχουν ενοχλήσει πολλούς συντηρητικούς κύκλους μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σημειώνουν ξένα ΜΜΕ.