ΔΗΠΕΘΕ: «Άνθρωποι και Ποντίκια» – Ένα διαφορετικό στοίχημα για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Τσακίρη που εξηγεί το «γιατί» | dete

ΔΗΠΕΘΕ: «Άνθρωποι και Ποντίκια» - Ένα διαφορετικό στοίχημα για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σταύρο Τσακίρη που εξηγεί το «γιατί»

Sold out είναι μέχρι στιγμής οι πρώτες παραστάσεις του «Άνθρωποι και Ποντίκια» της κεντρικής σκηνής της παραγωγής του Δημοτικού Περιφερειακού Θέατρου της Πάτρας για την χειμερινή θεατρική σεζόν. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και νέα γραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, έκανε πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων και το κοινό της Πάτρας την υποδέχτηκε με θέρμη, αγκαλιάζοντάς την από την πρώτη στιγμή, κάτι που έγινε και τις μέρες που ακολούθησαν.

Πρόκειται για μία παράσταση που στηρίζεται σε νέους ηθοποιούς, ενώ ο σκηνοθέτης της ο Μάνος Καρατζογιάννης, κάνει ένα σημαντικό βήμα ως ένας νεαρός σκηνοθέτης που έχει δείξει ότι διαθέτει το ταλέντο και την δυναμική για να μας παρουσιάσει σπουδαία πράγματα στη συνέχεια.

Το έργο στηρίζεται σε ένα λογοτεχνικό αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ του κατεξοχήν εκπρόσωπου του νατουραλιασμού του αμερικάνικου θεάτρου, ένα έργο που αναφέρεται στις κοινωνικές συνθήκες των εργατών της αμερικάνικης υπαίθρου, με φόντο μία βαθιά τραγική φιλία, αλλά και έναν έρωτα.

Αν για τον Μάνο Καρατζογιάννη η σκηνοθεσία αυτού του έργου αποτελεί μία πρόκληση, σίγουρα η διαπίστωση αυτή δεν διαφέρει και για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρο Τσακίρη που προχώρησε στην παραγωγή, δίνοντας την ευκαιρία σε έναν νεαρό και ταλαντούχο σκηνοθέτη, αλλά και στα νέα παιδιά που προέρχονται κυρίως από την Δραματική Σχολή, τα περισσότερα εκ των οποίων κάνουν με αυτή την παράσταση το επίσημο θεατρικό τους ντεμπούτο.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με την Κάθριν Χάντερ και τους υπόλοιπους μεγάλους ηθοποιούς που την πλαισίωσαν, κάνοντας περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, το «Άνθρωποι και Ποντίκια» είναι ένα διαφορετικό στοίχημα για τον Σταύρο Τσακίρη.

«Το έργο είναι διαχρονικό και τα μηνύματα της παράστασης μας αφορούν όλους αφού τα βλέπουμε στην σύγχρονη πραγματικότητά μας. Η απαξίωση του ανθρώπου, η εκμετάλλευσή του, η ανασφάλεια, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι ζητήματα που υπάρχουν γύρω μας και εξακολουθούν να μας προβληματίζουν. Είναι ένα έργο βαθιά κλασικό και διαχρονικό που θεωρούμε ότι συγκινεί τον κόσμο και τα μέχρι στιγμής δείγματα που έχουμε πάρει από το κοινό το επιβεβαιώνουν» τονίζει ο κ. Τσακίρης.

Το μεγάλο στοίχημα όμως για τον κ. Τσακίρη και τους συνεργάτες του στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο έχει να κάνει με το καστ και τους συντελεστές της παράστασης, κυρίως τους ηθοποιούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των ηθοποιών που στελεχώνουν αυτή την κεντρική παραγωγή, δεν είναι απλά και μόνο νεαροί στην ηλικία, αλλά προέρχονται από την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η Πάτρα βγάζει έτσι τους δικούς της ηθοποιούς και πλέον έχει ξεκινήσει να τροφοδοτεί με τους αποφοίτους της τις παραγωγές του Δημοτικού Περιφερειακού της Θέατρου.

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα είχα πει ότι ένας από τους βασικούς μου στόχους ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι να δημιουργήσουμε έναν ανσάμπλ από ηθοποιούς του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου που θα προέρχονται μέσα από την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ.

Να δώσουμε δηλαδή την ευκαιρία στα νέα παιδιά να παίξουν και να πρωταγωνιστήσουν στις παραστάσεις και στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Μπορεί να γίνει μόνο με σταθερά βήματα, σιγά – σιγά, τόσο για να διαφυλάξουμε τις καταστάσεις, όσο για να διαφυλάξουμε τα ίδια τα παιδιά.

Πλέον στο «Άνθρωποι και Ποντίκια» έχουμε φτάσει σε αυτή τη στιγμή για να δώσουμε το βάρος στα παιδιά αυτά. Στην παράσταση το 70% των ηθοποιών που συνθέτουν το κάστ της προέρχονται μέσα από την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πατρινοί, ζουν και δημιουργούν στην Πάτρα» τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

 

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Πάνος Ιωσηφίδης, Γιάννης Θανασούλιας, Γεωργία Αντωνοπούλου, Πάνος Τρουμπουνέλης και Δημήτρης Βαμβακάς.

Το έργο θα ανεβαίνει στην θεατρική σκηνή του Απόλλων μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, όμως, εφόσον ο κόσμος συνεχίζει να το αγκαλιάζει με τον τρόπο που το έκανε σε αυτές τις πρώτες ημέρες μετά την πρεμιέρα, είναι σίγουρο ότι θα παρατείνει τις παραστάσεις.

Δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι

Ο Τζον Στάινμπεκ, κύριος εκπρόσωπος του Αμερικάνικου νατουραλισμού, θεωρεί ότι ο ρόλος του συγγραφέα «είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία και τα σφάλματα του ανθρώπου, να φέρει στο φως τα σκοτεινά και επικίνδυνα όνειρά, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή του». Παρά το γεγονός ότι καταγόταν από εύπορη οικογένεια, ο Αμερικάνος συγγραφέας, κάτοχος του Νόμπελ Λογοτεχνίας, ασχολήθηκε με τις ζωές των εργατών. Οι ήρωες του είναι φτωχοί αγρότες και μετανάστες που καλλιεργούν τη γη και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Στο έργο «Άνθρωποι και ποντίκια», απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των εργατών στην αμερικανική ύπαιθρο, ενώ στο προσκήνιο τοποθετείται η συγκινητική, βαθιά και τραγική φιλία δυο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων, του γιγαντόσωμου και απλοϊκού Λένι και του μικρόσωμου κι έξυπνου Τζορτζ. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα, και εκεί με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο αδελφός του αφεντικού, ξετυλίγεται μία τραγωδία.
Το Άνθρωποι και ποντίκια είναι μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Από το 1937 που εκδόθηκε, έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεωρείται από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Πρόγραμμα παραστάσεων

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ      2020
ΤΕΤΑΡΤΗ              1       στις        21.00
ΠΕΜΠΤΗ             2       στις       21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ        3       στις         21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ             4       στις        19.00 &21.30
ΚΥΡΙΑΚΗ              5        στις       19.00
ΠΕΜΠΤΗ             9        στις       21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ      10        στις       21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ            11        στις     19.00 & 21.30
ΚΥΡΙΑΚΗ             12        στις     19.00
ΠΕΜΠΤΗ           16        στις     21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ        17   στις          21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ              19  στις         19.00
ΠΕΜΠΤΗ              23   στις        21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ        24  στις         21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ             25   στις        19.00 &  21.30
ΚΥΡΙΑΚΗ              26  στις         19.00
ΠΕΜΠΤΗ              30   στις         21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ        31  στις          21.00

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)