ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Χρειάζεται 770 εκ. ευρώ για το Σχέδιο Πόλης – Οδηγείται σε… αδιέξοδο | dete

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Χρειάζεται 770 εκ. ευρώ για το Σχέδιο Πόλης - Οδηγείται σε... αδιέξοδο

Στο αστρονομικό ποσό των 770.000.000 ευρώ ανέρχονται οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Πατρέων, στην περίπτωση που θα ήθελε -και θα μπορούσε- να υλοποιήσει το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης. Η σύγχρονη Πάτρα βιώνει μια στρεβλή πολεοδομική πραγματικότητα που θέλει τον μεν Δήμο ανήμπορο να την αντιμετωπίσει, τους δε ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων εκτάσεων να έχουν καταστεί «όμηροι» επί πολλά χρόνια, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν τα δεσμευμένα ακίνητά τους.
Τα στοιχεία του Δήμου προδίδουν μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Στο σύνολο του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης που καταλαμβάνει έκταση 22.400 στρεμμάτων, οι υποχρεώσεις του Δήμου για απαλλοτριώσεις πλησιάζουν τα 2.200 στρέμματα.
Από διαταγές πληρωμών και αποφάσεις άρσεων απαλλοτριώσεων που έχουν εκδοθεί, έχει βεβαιωθεί στον Δήμο ποσό που συνολικά ανέρχεται στο ύψος περίπου των 28.000.000 ευρώ. Κοντολογίς, αυτά τα χρήματα είναι άμεσα απαιτητά. Ο Δήμος έχει δύο επιλογές: Να πληρώσει για να κρατήσει τα απαλλοτριωμένα ακίνητα και να υλοποιήσει το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης μέχρι αυτού του ποσού ή να επιτρέψει την αποδέσμευση των ακινήτων ώστε να αξιοποιηθούν  από τους ιδιοκτήτες τους. Υπάρχει και μια τρίτη, επιμέρους λύση. Να αποζημιώσει μερικώς ένα δεσμευμένο ακίνητο και να συμπληρώσει την οφειλή προς τον ιδιοκτήτη προτείνοντας την ανταλλαγή -μέχρι κάλυψης του συνολικού ποσού- με άλλο δημοτικό ακίνητο.