Δημοσκόπηση της ZDF: Το 51% των Γερμανών θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ | dete

Δημοσκόπηση της ZDF: Το 51% των Γερμανών θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμούν να δουν την ΕΕ να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν ένα Grexit.

Αυτά τα στοιχεία ανέδειξε η δημοσκόπηση της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF που παρουσιάστηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, το 51% των Γερμανών επιθυμούν να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, ενώ το 41% θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Μια απλή σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση δείχνει ξεκάθαρα ότι αναστραφεί το κλίμα στη Γερμανία και από τις θετικές κρίσεις υπέρ της Ελλάδας, η κοινή γνώμη έχει περάσει στο στάδιο του αρνητισμού.

Να σημειωθεί πως στην αρχή του 2015, στην τότε δημοσκόπηση του ZDF, το 55% των Γερμανών ήθελε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και μόλις 33% επιζητούσε μια ακραία λύση εξόδου.

Καμία παραχώρηση

Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η άποψη των Γερμανών πολιτών για τις παραχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ή να μην γίνουν από την ΕΕ. Μόλις το 24% πιστεύει πως οι δανειστές πρέπει να προσφέρουν κάτι περισσότερο στην Αθήνα, τη στιγμή που το συντριπτικό 70% είναι εναντίον οποιασδήποτε παραχώρησης.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της Αριστεράς και των Πράσινων συναντά κανείς τους βασικούς υποστηρικτές των περαιτέρω παραχωρήσεων (48% και 39% αντίστοιχα), ενώ μόλις το 21% των Χριστιανοδημοκρατών και το 23% του SPD λένε «ναι». Στο ερώτημα αν υπάρξει ένα Grexit, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη Γερμανία, το 28% περιμένει μεγάλη ζημιά, ενώ το 65% δεν περιμένει κάποια σοβαρή ζημιά.

Πτώση για την Μέρκελ

Όσο για τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης, αξίζει να τονιστεί πως οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζουν άνοδο μιας μονάδας (41%). Η Μέρκελ, πάντως, εμφανίζει πτώση δύο μονάδων (2,2 συγκεκριμένα) σε αντίθεση με τον Σόιμπλε που εμφανίζει άνοδο στη δημοφιλία του κατά 1,9 μονάδες