Δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα – Την Πέμπτη σε νέο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις | dete

Δεν αναμένεται συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα – Την Πέμπτη σε νέο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις

Νέα παράταση δόθηκε στο θρίλερ της συμφωνίας, καθώς οι δημόσιες δηλώσεις των περισσοτέρων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες παραπέμπουν σε πιθανή συμφωνία εντός της εβδομάδας, αλλά όχι τη Δευτέρα.

«Ελπίζουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Γενική άποψη των θεσμών είναι ότι οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτούν άμεσα», πρόσθεσε.

«Καλωσορίζουμε την ελληνική πρόταση ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της βδομάδας», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ πρόσθεσε ότι η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ολοκληρωμένες σε γενικές γραμμές και ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν να τις επεξεργάζονται το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε ότι όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ χθες και η άλλη σήμερα το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Λάβαμε αργά τις προτάσεις της Ελλάδας», είπε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Ξεκινούν αμέσως οι εργασίες με τους Θεσμούς για να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία».

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια «ισχυρή και συνολική βάση» συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Οι δύο άνδρες σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με πρόσθετες ελληνικές προτάσεις και στη συνέχεια με προαπαιτούμενες απο ελληνικής πλευράς ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν απο τη Βουλή των Ελλήνων.

Νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα

Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μέσα στην εβδομάδα.

Οπως έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, «οι προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν ένα ευπρόσδεκτο βήμα, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά μαζί με τους Θεσμούς. Το Eurogroup θα ξανασυνεδριάσει αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τις επόμενες μέρες».tanea.gr