ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ: Εδωσε τα στοιχεία του, του “ψάρεψαν” 43.000€ | dete

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ: Εδωσε τα στοιχεία του, του "ψάρεψαν" 43.000€

Είναι γεγονός ότι, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι εφαρμογές web banking, έχουν «λύσει τα χέρια» σε χιλιάδες καταναλωτές, ειδικά μέσα στην περίοδο της καραντίνας, όπου η πρόσβαση στις τράπεζες, είχε σχεδόν απαγορευθεί.
Πολλές φορές όμως, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτού του τύπου τις συναλλαγές, δεν μπορούν να αντιληφθούν και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή ένα SMS που μπορεί να φτάσει στο «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο.
Αυτό συνέβη και σε έναν 50χρονο από το Μεσολόγγι, ο οποίος, «παρέδωσε τα κλειδιά» του τραπεζικού του λογαριασμού, σε άγνωστο άτομο, με αποτέλεσμα οι κόποι μιας ζωής, να γίνουν «καπνός» μέσα σε διάστημα δύο ημερών, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει.
Ειδικότερα, πριν από τέσσερις ημέρες, το θύμα, προέβη σε επικαιροποίηση των στοιχείων του, σε τραπεζική ηλεκτρονική εφαρμογή, έπειτα από πλαστό μήνυμα που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο εμφανίζονταν ότι είχε αποσταλεί από αυτοματοποιημένο τραπεζικό σύστημα.
Στη συνέχεια, ο άγνωστος δράστης πραγματοποίησε μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, συνολικά 20 ηλεκτρονικές συναλλαγές από το λογαριασμό του παθόντα, συνολικής αξίας 43.166 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος τύπος απάτης, εμφανίστηκε μέσα στην καραντίνα, καθώς οι απατεώνες εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία, βλέποντας ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΨΑΡΕΜΑ»
Με μηνύματα SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι δήθεν, πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων τους, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας που προσφέρεται από το τραπεζικό ίδρυμα, για να μην είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στο κατάστημα λόγω περιορισμών.
Οι παραλήπτες καλούνται να ακολουθήσουν διάφορους συνδέσμους (links) που υποτίθεται ότι τους μεταφέρουν στον ιστότοπο της Τράπεζας, πλην όμως δρομολογούνται σε ιστοσελίδες αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phishing sites) με στόχο την απόκτηση των προσωπικών τους δεδομένων και κωδικών πρόσβασης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Πιο συγκεκριμένα μέσω των μηνυμάτων προτρέπουν τους παραλήπτες να εισάγουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για τις υπηρεσίες e-banking, καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών, έτσι ώστε οι διαχειριστές-δράστες αυτών των απατηλών ιστοσελίδων να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.