ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Πρόεδρος της Συρίας…. διαβάζει Πελοπόννησο! | dete

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Πρόεδρος της Συρίας.... διαβάζει Πελοπόννησο!

Διατεθειμένος να θέσει υπό την κρίση του λαού ακόμα και την παραμονή του στο προεδρικό αξίωμα δηλώνει ο Μπάσαρ Ασαντ στη συνέντευξη στην οποία πήρε μέρος η "Πελοπόννησος" την περασμένη εβδομάδα. Θέτει όμως σαν όρο να έχει τελειώσει η αναμέτρηση με την τρομοκρατία. Δεν παζαρεύει με τους τρομοκράτες αμνηστία εφόσον δεν παραδίνουν τα όπλα. Και διατυπώνει ανοιχτές αιχμές για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στις δυνάμεις που πρόσκεινται στο ισλαμικό κράτος.
Τον ακούς να μιλά, χωρίς να μένεις ανεπηρέαστος από την υποβλητική αίσθηση ότι βρίσκεσαι απέναντι σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του πλανήτη. Εναν ηγέτη που δεν είναι, ασφαλώς, συνώνυμο της δημοκρατικής αντίληψης, αλλά δεν παύει να προβάλλει σαν φάρος για τις κοινότητες των Σύρων της Δαμασκού. Μην ξεχνάμε ότι η αντίπαλη πλευρά πρεσβεύει την απειλή σφαγής. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κοινωνία συσπειρώνεται πίσω από τον νόμιμο ηγέτη.
Εναν άνθρωπο που μένει ψύχραιμος και αλύγιστος, σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μας υποδέχθηκε με θέρμη και ενδιαφέρον. Μας διέθεσε χρόνο. Μας άφησε να διαισθανθούμε την αποφασιστικότητα που τον διακατέχει. Και απάντησε στις ερωτήσεις ως εξής:
Προτείνατε στην αντιπολίτευση ανεξάρτητες εκλογές. Τι έχετε να σχολιάσετε πάνω σε αυτό;
Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική διαδικασία στην Γενεύη, η νομοθεσία προβλέπει βουλευτικές εκλογές και όχι προεδρικές . Αλλά είπαμε στο συριακό λαό ότι αν μία ημέρα μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας επιθυμεί την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν πριν την διαδικασία της Γενεύης και όχι όσο υπάρχει τρομοκρατία που σπέρνει το θάνατο σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Μετά τη νίκη σας στον πόλεμο, θα παράσχετε γενική αμνηστία και τι γίνεται με το θέμα της θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες στη Συρία;
To πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι η «νίκη μου» μου σε αυτόν τον πόλεμο. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αμνηστία, είναι ήδη βιώσιμη και διαθέσιμη. Από την αρχή των τρομοκρατικών ενεργειών στη Συρία προσφερόταν στους τρομοκράτες αυτή η επιλογή, εφόσον ήθελαν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια. Είναι καλό λοιπόν ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που κρατούν όπλα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ζωή. Όσον αφορά στην θανατική ποινή, αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με το δικαστικό σύστημα. Ισχύει εδώ και δεκαετίες, επομένως είναι στο χέρι των ενόρκων να αποφασίζουν για αυτό. Δεν είναι πολιτική απόφαση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, είχατε μυστικές συναντήσεις με το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας και μάλιστα μετά την βομβιστική επίθεση των ISIS στο Παρίσι, ενημερώσατε ότι υπάρχουν πάνω από 3.000 συριακά διαβατήρια στα χέρια των τρομοκρατών. Εξακολουθείτε να ενημερώνετε και ανεπίσημα τις κυβερνήσεις της Ε.Ε σχετικά με τα διαβατήρια; Γνωρίζετε ποιοι είναι οι τρομοκράτες που εισέρχονται διαμέσου της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Σχετικά με τον ισχυρισμό ότι πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το
υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας, αυτό δε συνέβη ποτέ. Για εμάς, κάθε τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνεται φανερά και όχι μυστικά. Γιατί εξάλλου να το κάνουμε στα κρυφά; Τι έχουμε να κρύψουμε; Oσο για την γαλλική κυβέρνηση, ήταν επικεφαλής στην υποστήριξη της τρομοκρατίας στη Συρία, όχι την κατάπνιξή της. Δεν υπάρχει νόημα λοιπόν να συναντηθούμε μαζί τους. Εχουμε δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές ατζέντες. Η δική μας είναι να πολεμάμε την τρομοκρατία, ενώ εκείνων να την υποστηρίζουν και να αναμειγνύονται στα δικά μας ζητήματα.
Σχετικά με το τρίτο σημείο του ερωτήματός σας, αν υπάρχει κάποια συνεργασία σε θέματα μυστικών πληροφοριών για την τρομοκρατία, θα πρέπει να υπάρχει κάτω από την ομπρέλα πολιτικής συνεργασίας. Και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο μεταξύ της Συρίας και της Ε.Ε.
DEITE TO ΒΙΝΤΕΟ: Η συνέντευξη ξεκινά μετά το 1.53