Δανειστές: Να λυθεί το ασφαλιστικό για τα επόμενα 30 χρόνια | dete

Δανειστές: Να λυθεί το ασφαλιστικό για τα επόμενα 30 χρόνια

Αρνητική είναι η ευρωζώνη, οι ελεγκτές και οι δανειστές γενικώς στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν “όχι και τόσο φιλόδοξες” τις ιδέες που διακινεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να ξεκαθαρίζει πως “δεν θέλουμε βιωσιμότητα για 3 χρόνια, αλλά για 30”.

Ταυτόχρονα οι δανειστές επιμένουν πως “όλες οι κύριες συντάξεις δεν είναι ίδιες” και απαιτούν εξομοίωση των συντάξεων των ευγενών ταμείων με πρώτες αυτές του ΝΑΤ, Τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλων, στο επίπεδο των μέσων συντάξεων του ΙΚΑ.

“Είναι μια πολύ κακή ιδέα”, έλεγε πηγή αντιπροσωπείας κράτους μέλους όταν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, ενώ κοινοτικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος συμπλήρωνε “φόρος υπέρ τρίτων δεν θα γίνει δεκτός, μόλις καταργήθηκαν 40 τέτοιοι φόροι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν καινούργιοι”. Οι γνώστες του ελληνικού ασφαλιστικού στις Βρυξέλλες θυμίζουν μάλιστα ότι“τώρα που καταργείται το αγγελιόσημο θα έπρεπε να είναι κατανοητό πια στην κυβέρνηση τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει”.

Επιπλέον, εξηγούν ότι η λύση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, ειδικά εν μέσω capital controls, ότι ο όγκος των συναλλαγών θα μειωθεί, οι συναλλαγές θα σπάσουν σε κομμάτια μικρότερα του ορίου των 1000 ευρώ και γενικώς“ακόμα και αν γινόταν κάτι τέτοιο δεκτό, δεν καθιστά το ασφαλιστικό βιώσιμο”.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ, μέσω κύκλων στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε ότι “το Ταμείο δεν συζητά λύσεις για το ασφαλιστικό που λύνουν το πρόβλημα για ένα δύο χρόνια”, υπονοώντας σαφώς ότι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι απλά μια μέθοδος να μπει το πρόβλημα κάτω από το χαλί για όσο διαρκεί η παρούσα κυβερνητική θητεία. Αντιθέτως το Ταμείο θέλει λύση 30 ετών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι “αλλιώς δεν θα εισηγηθεί  νέο ελληνικό πρόγραμμα”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα στις εθνικές αντιπροσωπείες πολλών κρατών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, αλλά και σε κύκλους της Κομισιόν και του eurogroup επικρατεί τεράστια δυσφορία για τον “επικοινωνιακό πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό”. Στα αυτιά διπλωματών, τεχνοκρατών και Ευρωπαίων πολιτικών έχουν φτάσει οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης πως “δεν θα κάνουμε τη 12η μείωση στις κύριες συντάξεις” και γενικώς μια πολεμική ατμόσφαιρα που αποδίδει “δόλο” στους “κακούς δανειστές” που ζητάνε μειώσεις. “Οι δημόσιες δηλώσεις δεν απηχούν  το κλίμα των κλειστών συζητήσεων”, σχολιάζουν κύκλοι και προειδοποιούν ότι “αν η παραφιλολογία για το ζητούν οι δανειστές συνεχιστεί και η κυβέρνηση στην Ελλάδα συνεχίσει να διαρρέει τις ιδέες τις αποδίδοντάς τες στην τρόικα, τις Βρυξέλλες, ή αλλού, έχει και η ΕΕ επικοινωνιακά μέσα να απαντήσει”.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Αθήνα ότι “φοβίζει τον μέσο συνταξιούχο του ιδιωτικού τομέα που παίρνει από 800 ως 1400 ευρώ και αφήνει απείραχτα εφάπαξ και συντάξεις ευγενών ταμείων με τη δικαιολογία “μα αυτές είναι λίγες”. “Αν είναι λίγες τότε θα τις κόψετε χωρίς πολιτικό κόστος”, λένε οι Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι τα 4500 πρέπει δυστυχώς να γίνουν 800 - όχι να μειωθούν 20%.

Επιπλέον πρέπει να καταργηθούν οι εξαιρέσεις στο σύστημα, να συγχωνευθούν τα ταμεία σε ένα και να ανέβουν τα όρια ηλικίας: “πρέπει να σταματήσετε να βγάζετε πενηντάρηδες στη σύνταξη”. Σε αυτό το πνεύμα και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας που έχουν εξαγγελθεί κρίνονται ανεπαρκείς.

Σε σχέση με το κυβερνητικό επιχείρημα πως πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα, κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε στην RealNews εξηγεί: “σε ένα σύστημα έχεις τις εισφορές (pay ins) και τις εκροές (pay outs), για τα pay ins ρόλο παίζει ο οικονομικός κύκλος, το επίπεδο της απασχόλησης, η αναλογία των εργαζόμενων προς τους συνταξιούχους, το επίπεδο της αδήλωτης εργασίας και άλλα. Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις για να επηρεάσεις τα pay ins. Αντιθέτως πρέπει να ασχοληθείς με τα pay outs.”

Για να αυξήσεις την απασχόληση και την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να απελευθερώσεις την οικονομία, να μειώσεις το μη μισθολογικό κόστος (άρα και τις ασφαλιστικές εισφορές) και την φορολογία της μισθωτής εργασίας, στο πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του eurogroup (9 Δεκεμβρίου) και των συστάσεων της Κομισιόν για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες - τις οποίες στην Ελλάδα κανείς δεν διάβασε, λένε στις Βρυξέλλες.

Το παραπάνω σχήμα έχει ακουστεί στις συζητήσεις των δύο βασικών αρμοδίων υπουργών με στελέχη των δανειστών, χωρίς να ακουστούν αντιρρήσεις. Συνεπώς οι δημόσιες δηλώσεις, πιάνουν τις Βρυξέλλες, εξαπίνης.

Σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον προειδοποιούν ότι η συζήτηση στην Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση και με αυτά τα δεδομένα δεν θα γίνει μείωση του χρέους, δεν θα μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα και δε θα ξαναγίνει καμία εκταμίευση. Ειδικά  για το τελευταίο θέμα, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα για την τεχνογνωσία του ή για κάτι άλλο, αλλά γιατί η σκληρή γραμμή του είναι εγγύηση για κάποια κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Σε κάθε περίπτωση το 2016 αναμένεται σκληρό σε σχέση με τους ελέγχους τις μεταρρυθμίσεις, τις σχέσεις κυβέρνησης τρόικας και στο τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας.