Δήμος Ερυμάνθου: Συνεχίζουμε δυναμικά στο πλευρό των δημοτών μας… | dete

Δήμος Ερυμάνθου: Συνεχίζουμε δυναμικά στο πλευρό των δημοτών μας…

Σε απολογισμό των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Δήμος Ερυμάνθου για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, της προστασίας των δημοτών και της ανακούφισης των πληγέντων επιχειρήσεων προχώρησε ο Δήμαρχος, Θεόδωρος Μπαρής.

«Προτεραιότητά μας εξ αρχής ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας. Παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ο Δήμος μας, αλλά και τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες έλαβε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, προστατεύοντας τους δημότες και τους εργαζόμενους, αλλά και στηρίζοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας, με έμφαση στους ηλικιωμένους και στους οικονομικά αδύναμους. Παράλληλα, υιοθετήσαμε άμεσα τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί προχωρώντας σε απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Ακόμη, σε συνεργασία με τα δύο Κέντρα Υγείας του Δήμου μας εντείναμε τις προσπάθειες για την πρόληψη, ενώ θέσαμε αμέσως σε λειτουργία το Συντονιστικό Τοπικό όργανο κι όλους τους φορείς, εθελοντικούς και μη, που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία. Όλες αυτές οι ενέργειες δεν θα υλοποιούνταν αν δεν είχαμε την συμπαράσταση και την υποστήριξη του προσωπικού του Δήμου μας, του Δημοτικού Συμβουλίου, των τοπικών Αρχών, των φορέων και συλλόγων και φυσικά των δημοτών μας, στους οποίους και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπεύθυνη στάση τους», δήλωσε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου.

Συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν και οι ενέργειες που έγιναν είναι οι εξής:

 • Συγκλήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
 • Συγκροτήθηκε υποστηρικτική Δομή Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης με σκοπό την άμεση υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και των ατόμων τρίτης ηλικίας. Από τη Δομή έγινε άμεσα καταγραφή των κατοίκων του Δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τα σπίτια τους και αδυνατούν κατά δήλωση τους να εξυπηρετηθούν, των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων.
 • Ενισχύθηκε η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» με επιπλέον βοηθητικό προσωπικό και σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ερυμάνθου έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
 • Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών (Δεν πηγαίνω στο Δημαρχείο, κ.ά.) για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και με τη συμβολή των εργαζομένων η διεκπεραίωση αιτημάτων, όπως είναι η παραλαβή αιτήσεων - παράδοση πιστοποιητικών, κ.λπ., για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ γίνεται είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω mail.
 • Έγινε απολύμανση σε όλα τα σχολικά και δημοτικά κτίρια του Δήμου.
 • Δόθηκαν μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως, σε όσους απασχολούνται στην υπηρεσία Καθαριότητας.
 • Υποδείχθηκαν άμεσα χώροι, εύκολα προσβάσιμοι στους εθελοντές αιμοδότες ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα αιμοληψίας και για τα κινητά συνεργεία αιμοληψιών.
 • Αποφασίστηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού:
  • Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας & φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων).
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.
  • Απαλλαγή  καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων.
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων.
 • Παραχωρήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας προκατασκευασμένη αίθουσα, η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο του χώρου για τον έλεγχο ασθενών με ύποπτα συμπτώματα COVID 19.
 • Πραγματοποιήθηκε διανομή ειδών ατομικής υγιεινής στους Ρομά της περιοχής.
 • Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη για την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης και στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
 • Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως για την δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού και ίντερνετ σε μαθητές του Δήμου μας που δεν έχουν πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι ή ικανοποιημένοι επειδή προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Όμως είμαστε ακόμη όρθιοι και όλοι μαζί πιο δυνατοί θα μπορέσουμε να χτίσουμε την επόμενη μέρα και να επουλώσουμε τις πληγές μας. Συνεχίζουμε να τηρούμε με την ίδια υπευθυνότητα τα μέτρα προστασίας και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», τόνισε ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.