Γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στην Πάτρα | dete

Γκρεμίστηκαν τα πειθαρχικά κελιά στην Πάτρα

Μια ασυνήθιστα «αισιόδοξη» εγκύκλιος εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον Συνήγορο του Παιδιού και τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η εγκύκλιος αφορά το μέτρο της πειθαρχικής κράτησης-απομόνωσης των ανήλικων κρατουμένων. Ηδη, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν εδώ και χρόνια, με συστάσεις αλλά και δεσμευτικά κείμενα, από όλα τα κράτη να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Η εγκύκλιος αυτή ήρθε λίγο μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, κατά την επίσκεψή του στις Φυλακές της Κέρκυρας, ότι τα κελιά «μπουντρούμια» της απομόνωσης θα καταργηθούν οριστικά και θα μετατραπούν σε μουσειακό χώρο, δεδομένου και του ότι πολλοί αγωνιστές κυριολεκτικά μαρτύρησαν εκεί. Ακολούθησε το γκρέμισμα των πειθαρχικών κελιών στην Πάτρα μετά και τις σφοδρές επικρίσεις του CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη.