Γιώργος Παπανδρέου: Το μήνυμα του για τη διακήρυξη της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

06.09.2020 / 11:19
papandreou-maska

Μακροσκελές το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη διακήρυξη της3ης του Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.«Το ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στην εξουσία. Ήταν αυτό που προώθησε όσο κανένας άλλος τις παραπάνω δεσμεύσεις. Άλλαξε την Ελλάδα» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας :«Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις, τις νοοτροπίες αλλά και πειρασμούς στους οποίους το ίδιο υπέπεσε κατά καιρούς στη διαχείριση της εξουσίας, ήταν η μόνη δύναμη που έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να σπάσει την εξάρτηση του πολίτη από το πελατειακό σύστημα. Από το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την
αποκέντρωση, το δημόσιο σύστημα υγείας, τις υποδομές στην περιφερειακή Ελλάδα, τις ανεξάρτητες αρχές, τη διαφάνεια, τη διαύγεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αξιοκρατία στις επιλογές στελεχών από το κράτος, μέχρι τη δικαιοσύνη, οι Κυβερνήσεις του Ανδρέα, του Κώστα Σημίτη αλλά και του ΠΑΣΟΚ του 2009-11, άφησαν πίσω τους πληθώρα δημοκρατικών θεσμικών αλλαγών.
Όμως, το θηρίο που λέγεται εξάρτηση από το πελατειακό κράτος δεν το σκοτώσαμε. Φάνηκε με τη διαχείριση της οικονομίας μας το 2004-2009 επί Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αφομοιώθηκε πολύ γρήγορα από τα γρανάζια του πελατειασμού.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν, είμαστε, ως συλλογικό υποκείμενο, ως πολιτεία, σε άρνηση να αναμετρηθούμε με ό,τι μας κρατά δέσμιους; Δέσμιοι ενός πολιτικού περιβάλλοντος που περισσότερο κοιτάζει προς το παρελθόν παρά προς το μέλλον; Το ερώτημα παραμένει και σήμερα επίκαιρο.
Η αντίληψη αυτή, ο τρόπος αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων ζωτικής σημασίας, είναι εμφανής όταν περιμένουμε να υπάρχει αναγκαστική απαγόρευση κυκλοφορίας για να περιοριστούν τα θύματα του Covid-19,αντί εμείς οι ίδιοι να κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και να ενεργούμε με ευθύνη έναντι του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας. Αυτή η αλήθεια βεβαίως, ουδόλως δικαιολογεί τον τρόπο, που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη δεύτερη φάση της πανδημίας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα