Για ένα αρραγές εθνικό μέτωπο | dete

Για ένα αρραγές εθνικό μέτωπο

Του Διονύση Ζακυνθινού

Στην ελληνοτουρκική κρίση του 1976 ο Ανδρέας Παπανδρέου προέτρεψε: «Βυθίσατε το Χόρα». Κατά μια εδραιωμένη εκδοχή, το έκανε κατόπιν μυστικής συμφωνίας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του τότε πρωθυπουργού, κυρίως έναντι του αμερικανικού παράγοντα.
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Καραμανλή, το διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι απλώς ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ήταν σε περιοδεία στη Θράκη, ότι το «Χόρα» θα έμπαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Κατά τον ίδιο, ο Παπανδρέου ρώτησε εάν ο Καραμανλής έκρινε σκόπιμο να διακόψει την περιοδεία του, με τον Μολυβιάτη να τού απαντά ότι αυτό ήταν δικό του θέμα.
Σε μεταγενέστερο χρόνο, ο Παπανδρέου είπε στη Βουλή: «Έχω πολλές φορές δεχθεί τα πυρά και της Κυβέρνησης και του Τύπου πάνω σ’ αυτό το σύνθημα. Είμαι δυστυχώς δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιαδήποτε φθορά και αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα».
Τον Μάρτιο του 1987 η Τουρκία προαναγγέλλει τον απόπλου του «Σισμίκ» για την πραγματοποίηση ερευνών στο Αιγαίο. Στην Αθήνα σημαίνει συναγερμός. Ο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός πλέον ο ίδιος, με ένα δραματικό διάγγελμα διαμηνύει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι εάν το «Σισμίκ» εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα βυθιστεί.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις τίθενται σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ ο κόσμος πανικόβλητος αδειάζει τα σούπερ – μάρκετ.
Παράλληλα, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ο Παπανδρέου στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια στη Σόφια, μεταφέροντας προσωπικό μήνυμα του στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Τεοντόρ Ζίφκοφ, ο οποίος τον καθησυχάζει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κινηθεί εναντίον της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, έχει συγκροτηθεί ένα αρραγές μέτωπο. Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.
Ενδεικτικό στοιχείο της εθνικής ενότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι επικεφαλής του στόλου στο Βόρειο Αιγαίο τοποθετείται ο Γρηγόρης Δεμέστιχας, ο οποίος, είναι ευρέως γνωστό ότι ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Έχει την εντολή να χτυπήσει πρώτος, εάν χρειαστεί.
Από τη σύντομη αυτή αναδρομή αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν, η σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά θέματα αντιμετωπιζόταν ως μια αυτονόητη και αναγκαία συνθήκη.
Στις μέρες μας, με την Τουρκία να τραβάει πάλι επικίνδυνα το σχοινί, η εθνική συνεννόηση έχει εμπεδωθεί εκ νέου ως μια αδήριτη αναγκαιότητα, όπως φάνηκε και από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στο εύλογο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσαν, η Ελλάδα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της.
Εννοείται και εξυπακούεται ότι από το Πεντάγωνο έχουν εκπονηθεί, βάσει σεναρίων, πάσης φύσεως επιχειρησιακά σχέδια, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να λαμβάνουν κατά περίπτωση συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής.
Αυτούς που ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης (φώναζε ότι) δεν είχε το 1996, στην κρίση των Ιμίων, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.