Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε να ρίξουν τις τιμές για τα πανάκριβα data οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας | dete

Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε να ρίξουν τις τιμές για τα πανάκριβα data οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο τέλος για mobile data στην Ευρώπη, με ονομαστική τιμή 28,88 ευρώ ανά GB, με την Ουκρανία να έχει το φθηνότερο, στα 0,45 ανά GB, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 7,5 ευρώ. «Πρόβλημα η υψηλή φορολογία», απαντούν στο «ΘΕΜΑ». οι CEO των Cosmote, Vodafone και Wind, ανοίγοντας παράθυρο για αναπροσαρμογές στο επόμενο διάστημα .

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έκανε την περασμένη εβδομάδα παρέμβαση προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ζητώντας να μειώσουν τις χρεώσεις δεδομένων προς τους καταναλωτές - και αυτό λίγες ημέρες μετά την ανάλογη παρέμβασή του προς τις τράπεζες για τις υψηλές προμήθειές τους.

Από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα λέγοντας: «Πρέπει να το παραδεχθούμε: το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό». Αφού επεσήμανε μάλιστα ότι πολλές από τις σχετικές διεθνείς μετρήσεις δεν αντανακλούν ακριβώς την πραγματικότητα επειδή αναφέρονται σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές, κατέληξε: «Είναι αναγκαίο οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω ώστε να σταθούν και αυτοί αρωγοί στο ψηφιακό εγχείρημα. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να διαλύσει έναν κλάδο που το 2018 συνέβαλε στο 2,1% του ΑΕΠ, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο με τις περίπλοκες χρεώσεις και να δοθούν από τις εταιρείες στους πελάτες, αν μη τι άλλο, πολύ περισσότερα data χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραιωμένη και βάσιμη εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%.

mitsot1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Η κυβέρνηση προέτρεψε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εδραιωμένη και βάσιμη εκτίμηση ότι χωρίς να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση ούτε για τις εταιρείες ούτε για τους πελάτες είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των data τουλάχιστον κατά 50%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προκαλούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας.

Μια μικρή αγορά 11 εκατομμυρίων η οποία είναι υποχρεωμένη λόγω μεγεθών να λειτουργεί με ολιγοπωλιακές συνθήκες. Η διεθνής τάση συγκέντρωσης οικονομικών δραστηριοτήτων κάτω από την ομπρέλα μεγάλων ομίλων επηρέασε και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα σήμερα σε κάθε κλάδο να κυριαρχούν τρεις με τέσσερις μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εχουμε τέσσερις τράπεζες, τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μία αεροπορική, δύο ακτοπλοϊκές κ.ο.κ.

Φυσικά σε κάθε κλάδο λειτουργούν και μικρότερες εταιρείες, αλλά δεν διαθέτουν επιχειρηματικό εύρος που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά.
Επιπλέον, σε κάθε αγορά οι συνθήκες ανταγωνισμού διαμορφώνονται από τις εταιρείες που ελέγχουν μεγαλύτερα μερίδια. Στη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης οι περισσότερες επιχειρήσεις, αν δεν εκπόνησαν business plan με βασικό στόχο την επιβίωση, επεδίωξαν πολιτική συντήρησης της θέσης τους στην αγορά. Οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες νόθευσαν τους όρους του ανταγωνισμού και στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρκεί δυο-τρεις μεγάλοι παίκτες σε κάθε κλάδο να συνεννοηθούν με τα μάτια και οι καταναλωτές να μην έχουν καμία εναλλακτική.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στην αντιμετώπιση πρακτικών δήθεν τυχαίας εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Ιδιαίτερα μάλιστα για τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι διαφορές των χρεώσεων είναι τεράστιες σε σχέση με τα αντίστοιχα τιμολόγια στην Ευρώπη. Οι κάθε είδους ελληνικές στρεβλώσεις, από την υπερφορολόγηση μέχρι το κόστος της γραφειοκρατίας και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, προφανώς δικαιολογούν σε κάποιο βαθμό αποκλίσεις στις χρεώσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για χαοτικές διαφορές.

Την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας αποτελεί κεντρική επιλογή για την κυβέρνηση, οι υψηλές χρεώσεις εμποδίζουν στην πράξη τα κυβερνητικά σχέδια και εξαγριώνουν τους πολίτες-καταναλωτές. Στην ίδια κατεύθυνση με τον πρωθυπουργό κινήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, προέτρεψε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων. «Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά», είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την αγορά να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις. «Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα -με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.- και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη -τόσο πρακτική όσο και συμβολική- αξία».

ΙΟΒΕ: 6η πιο ακριβή η Ελλάδα λόγω φόρων

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ σημειώνει ότι παρά την αύξηση που έχει καταγραφεί, ο μέσος Ελληνας χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος χρήστης. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους μελετητές του ΙΟΒΕ, κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών 1,5 φορά λιγότερο απ’ ό,τι στην ενωμένη Ευρώπη των «28». Το ΙΟΒΕ στη μελέτη του υποστηρίζει ότι το κόστος χρήσης κινητού στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις προ φόρων και πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στις χρεώσεις μετά από φόρους. Συγκεκριμένα, μεταξύ 21 χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση με βάση το υψηλότερο κόστος χρέωσης και μετά την προσθήκη των φόρων (ειδικού τέλους και ΦΠΑ) ανεβαίνει στην 6η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, η φορολογία ανέρχεται από 39% έως 49% του λογαριασμού, με τον μέσο όρο στο 40%.

Ωστόσο, αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα για το κόστος κινητής τηλεφωνίας και κυρίως για τις χρεώσεις δεδομένων όπως τις παρουσιάζουν διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) από το 2015, δείχνουν μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε φέτος η Κομισιόν, «κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., κατατάσσεται ωστόσο 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019».

Ε.Ε.: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη

Σχετικά με τις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες για δεδομένα σε κινητή μέσω φορητών συσκευών (laptop, tablet κ.λπ.) το report DESI της Ε.Ε. σημειώνει: «Οι τιμές στην κινητή για φωνή με δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά την Ευρώπη. Στο πακέτο που αφορά 300 δωρεάν κλήσεις και 1 GB σε data οι ελάχιστες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ και 59 ευρώ, με μέσο όρο στην Ε.Ε. στα 22 ευρώ, ήτοι 2 ευρώ πιο φθηνά σε σχέση με έναν χρόνο πριν». Η χώρα μας όμως είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ, με «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά τη Βουλγαρία με 59 ευρώ. «Οι πιο φθηνές χώρες», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, «είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ».

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες στην Ελλάδα προτάσσουν επανειλημμένα το ζήτημα της φορολογίας (τέλος κινητής, συνδρομητικής και σταθερής) για τον καταναλωτή αλλά και το επιχειρείν, καθώς και το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης δικτύων λόγω της γραφειοκρατίας και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά την Ευρώπη και όσον αφορά τα πακέτα δεδομένων για χρήση μέσω φορητών συσκευών (laptop και tablets), τα οποία παρουσιάζουν μείωση από 5% έως 16% από το 2016.

Στα πακέτα των 5 GB (δεν περιλαμβάνεται η φωνή) οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,7 και 42 ευρώ. Και εδώ οι τιμές στη χώρα μας είναι υψηλές, κοντά στα 26 ευρώ (17 ευρώ είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), με την Ελλάδα να είναι τέταρτη πιο ακριβή πανευρωπαϊκά. Η πιο ακριβή χώρα είναι η Κύπρος με 43 ευρώ, ενώ οι φθηνότερες χώρες είναι η Ιταλία, η Πολωνία (κάτω από τα 5 ευρώ) και η Σουηδία. Οπως προκύπτει από την έκθεση για τη χώρα μας στον Δείκτη DESI, «με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017».