Γεωργία Κακιού: «Χτίζοντας το μέλλον με βάση την παράδοση» | dete

Γεωργία Κακιού: «Χτίζοντας το μέλλον με βάση την παράδοση»

Η Γεωργία Κακιού γεννήθηκε στο μακρινό Σίδνεϋ από Έλληνες γονείς και καταγωγή από την Γουμένισσα Καλαβρύτων. Η ελληνική παράδοση ποτέ δεν «έφυγε» από μέσα τους, το αντίθετο μάλιστα, ολοένα και «μεγάλωνε» μένοντας πιστοί στα ελληνικά ήθη και έθιμα. Η Γεωργία Κακιού ή αλλιώς (Τζίνα) όπως την αποκαλούν συγγενείς και φίλοι επέστρεψε με την οικογένειά της στην Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και έγινε πολιτικός μηχανικός – μεσίτρια ακινήτων, στην Πάτρα. Η αγάπη της για την παράδοση την οδήγησε στο να ασχοληθεί ενεργά (όχι μόνο με την πολιτική )με τον ιστορικό Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πατρών. Εκεί η όμορφη και πάντα ευγενική Γεωργία(Τζίνα) έχει εκλεγεί και εκτελεί χρέη γενικής γραμματέως. Καίτοι μητέρα ενός 10χρονου αγοριού, τα καταφέρνει μια χαρά! Ας την γνωρίσουμε καλύτερα…

Πώς μία νέα κοπέλα αποφασίζει να ασχοληθεί με την ελληνική παράδοση;

Η παράδοση μας είναι συνυφασμένη με την ζωή κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προέλευσης μας, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Συνεπώς η ενεργή ενασχόληση με το κομμάτι αυτό διατηρεί ζωντανό ένα κομμάτι όλων μας και εμείς της ίδιας φυσικά.

Ο τόπος καταγωγής σας; Τι αγαπάτε και τι ξεχωρίζετε σε αυτόν;

Κατάγομαι από ένα  χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων, τη Γουμένισσα (πρώην Βρυσάριον). Είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό που απέχει λίγα χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων. Αυτό που ξεχωρίζω περισσότερο είναι η απλότητα και η αγνότητα των ανθρώπων και η ζεστασιά που νιώθει κανείς σε κάθε του επίσκεψη.

Έχετε γεννηθεί στο Σίδνεϋ, έχετε σκεφθεί ποτέ να επιστρέψετε πίσω στο Σίδνευ;

Γεννήθηκα στην πόλη του Σίδνεϋ καθόσον οι γονείς μου ήταν εκεί μετανάστες. Μιλάμε για μια άλλη εποχή με εντελώς άλλες συνθήκες. Τόσο η οικογένεια μου, όσο καιρό ήμασταν εκεί αλλά μέχρι και σήμερα, όσο και εγώ η ίδια , είχαμε μέσα μας ιδιαίτερα έντονο και ζωντανό το ελληνικό στοιχείο. Η αγάπη για την Ελλάδα, μας έφερε πίσω και δεν έχω σκοπό να την εγκαταλείψω ξανά.

Πόσο εύκολο είναι να ανταπεξέλθετε σε όλες αυτές τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις που λογικό είναι να προκύπτουν, μιας και έχετε εκλεγεί γενική γραμματέας, στον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πατρών.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον για μία ενεργή δραστηριότητα και ενασχόληση, η ίδια σου δίνει την δύναμη, την επιμονή και υπομονή να προσπαθείς καθημερινά ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα για να μπορέσεις να τη φέρεις εις πέρας.

Είστε αισιόδοξη ότι η παράδοσή μας θα παραμείνει ζωντανή;

Ναι. Είμαι αισιόδοξη, γιατί όπως προείπα η παράδοση μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος και του μέλλοντος. Οι ρίζες μας, οι αξίες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή και για τις επόμενες γενεές.

Σίγουρα οι αγαπημένες σας στιγμές στον Σύλλογο είναι πολλές, θα ήθελα να μου ξεχωρίσετε κάποιες από αυτές…

Πραγματικά, λόγω  της έντονης δραστηριότητας του Συλλόγου, οι αγαπημένες στιγμές είναι αναρίθμητες. Αυτό όμως που ξεχωρίζω σε προσωπικό επίπεδο είναι φυσικά η εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου ο κόσμος έδειξε έμπρακτα την αναγνώριση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου ώστε να συμμετάσχω και εγώ με τις δικές μου δυνάμεις στο απαιτητικό αυτό έργο. Αλλά κ ιδίως η επαφή μου με το έντονο δέσιμο, την ομόνοια και την άψογη συνεργασία όλης της ομάδας του Συλλόγου της οποίας έγινα μέλος, οι οποίοι όλοι μαζί ενωμένοι λειτουργούν αρμονικά για τον κοινό σκοπό και στόχο που έχουμε αναλάβει.

Είστε Πολιτικός μηχανικός, γνωρίζουμε όλοι ότι και ο δικός σας κλάδος περνά την δική του κρίση. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο σήμερα να προσπαθεί για μία καλύτερη ζωή στην χώρα του;

Είναι πραγματικότητα ότι η χώρα μας διέρχεται μια πολύ δύσκολη εποχή με την κρίση που περνά, η οποία κατ εμέ δεν είναι μόνο οικονομική αλλά αγγίζει πολλά επίπεδα. Ο κλάδος των πολιτικών μηχανικών όπως και πολλοί άλλοι, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα απ τις συνθήκες αυτές. Παρόλα αυτά, η θέση κάθε νέου ανθρώπου οφείλει να είναι στην πατρίδα του, να μην εγκαταλείψει τον αγώνα και με επίμονη προσπάθεια να αγωνιστεί για το καλύτερο, τόσο για τον ίδιο ατομικά όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο που ανήκει.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νεότερους ώστε να ασχοληθούν με την ελληνική παραδοσιακή μουσική ή χορό; Τελικά, για ποιον λόγο να το κάνουν;

Η μουσική και ο χορός αποτελούν σπουδαίο μέσο έκφρασης του ανθρώπου εκτόνωσης και ψυχαγωγίας από την καθημερινότητα. Αποτελεί επίσης το μέσο για την ανάπτυξη ισχυρών φιλικών δεσμών, τη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων και τη δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης, ομαδικής συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Κλείνοντας, πείτε μας, τι να περιμένουμε από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο;

Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών αποτελεί τον ιστορικότερο και μακροβιότερο πολιτιστικό Σύλλογο σε Πανελλαδικό επίπεδο. Αριθμεί εκατοντάδες ενεργά μέλη και έχει έντονη δράση τόσο εντός της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο λοιπόν του ιδίου πνεύματος, ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών και για το έτος 2017 που διανύουμε, αλλά και για το προσεχές μέλλον, έχει δρομολογήσει πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.Ήδη ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά δυναμικά και σας περιμένουμε όλους και όλες σας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 22/01/2017 και ώρα 19:00 μ.μ στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΙΟΥ
Η Γεωργία Κακιού με την πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, Κατερίνα Ασημακοπούλου.

 

φωτο 3
Η Γεωργία Κακιού με τον 10χρονο γιος της,Διονύση