Γερμανοί της Τουρκίας σε Ερντογάν: Το παράκανες | dete

Γερμανοί της Τουρκίας σε Ερντογάν: Το παράκανες

Ο ηγέτης της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι βλάπτει τις σχέσεις δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με το να παρομοιάζει τις απαγορεύσεις πολιτικών συγκεντρώσεων από Τούρκους στη Γερμανία με «φασιστικές ενέργειες» που θυμίζουν την εποχή των ναζί.

«Ο Ερντογάν πήγε ένα βήμα πολύ μακριά. Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει στο επίπεδό του», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γκοκάι Σοφούογλου, επικεφαλής της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία, στην οποία μετέχουν 270 οργανώσεις.
Είπε πως οι δηλώσεις αυτές μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις και επιτείνουν τις υποβόσκουσες από μακρόν εντάσεις στο εσωτερικό της κοινότητας των περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.

Ο Σοφούογλου είπε πως ενημέρωσε την αστυνομία αφού έλαβε μηνύματα που τον κατηγορούν ως «τρομοκράτη» λόγω της κριτικής που άσκησε στον Ερντογάν και στο επερχόμενο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των εξουσιών του τούρκου προέδρου.

Κάλεσε, ωστόσο, τις αρχές, να μην απαγορεύσουν την είσοδο στον Ερντογάν ή σε άλλους τούρκους πολιτικούς στη Γερμανία, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα θετικό παράδειγμα και να προστατευθεί το δικαίωμα της έκφρασης.
Δύο γερμανικές πόλεις ακύρωσαν την περασμένη εβδομάδα πολιτικές συγκεντρώσεις στις οποίες τούρκοι υπουργοί ήλπιζαν να αυξήσουν την υποστήριξη στο "Ναι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες εκτιμάται πως ζουν στη Γερμανία και έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιμένει πως οι συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν από τις τοπικές αρχές για λόγους ασφαλείας και πως ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν ενεπλάκησαν σε αυτές τις αποφάσεις.