«Γέφυρα» ειρήνης με τους Ροχίνγκια στήνει η Αούνγκ Σαν Σου Κι

Σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Ροχίνγκια, έχει επιδοθεί η ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι. Θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την κρίση στις δυτικές επαρχίες που έχει ωθήσει προς την έξοδο προς το γειτονικό Μπανγκλαντές 379.000 Ροχίνγκια, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αούνγκ Σαν Σου Κι «θα μιλήσει για την εθνική συμφιλίωση και την ειρήνη» στο διάγγελμα που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση στις 19 Σεπτεμβρίου, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάου Χτάι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 379.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, για να γλιτώσουν από την καταστολή που ασκεί ο στρατός της Μιανμάρ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν αντάρτες Ροχίνγκια.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι δέχεται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα για τη σιωπή που έχει τηρήσει όσον αφορά την τύχη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας της. Οι πρόσφυγες φτάνουν στο Μπανγκλαντές εξουθενωμένοι και πεινασμένοι αφού αναγκάζονται να περπατούν πολλές ημέρες υπό βροχή. Οι τοπικές αρχές αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την ανθρωποθάλασσα που έχει φτάσει σε πρωτοφανές μέγεθος.

Η Σου Κι, το πρώην σύμβολο του δημοκρατικού αγώνα της Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής χούντας, ακύρωσε νωρίτερα το ταξίδι που θα πραγματοποιούσε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει στις 22.00 απόψε, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει το θέμα των Ροχίνγκια.