Βραζιλία: «Διώχνουν» τη Ρούσεφ! Ναι στην αποπομπή της από τη Βουλή! | dete

Βραζιλία: «Διώχνουν» τη Ρούσεφ! Ναι στην αποπομπή της από τη Βουλή!

Η Κάτω Βουλή της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της αποπομπής της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορα σκάνδαλα με κυριότερο εκείνο της Petrobras. Πλέον, το θέμα θα κριθεί στη Γερουσία που θα αποφασίσει αν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί και άρα να απομακρυνθεί αυτόματα από την προεδρία, ή όχι.

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν εντός και εκτός της Κάτω Βουλής ήταν απίστευτες. Βουλευτές πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά για την απόφαση υπέρ της αποπομπής της προέδρου, οπαδοί της αντιπολίτευσης αγκαλιάζονταν και φιλιούνταν από χαρά ενώ οπαδοί της Ρούσεφ ξεσπούσαν σε κλάματα.

Οπαδοί της Ρούσεφ με δάκρυα στα μάτια μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίαςΟπαδοί της Ρούσεφ με δάκρυα στα μάτια μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Εντελώς αντίθετο το κλίμα στις τάξεις των οπαδών της αντιπολίτευσηςΕντελώς αντίθετο το κλίμα στις τάξεις των οπαδών της αντιπολίτευσης

Το κόμμα των Εργατών, απ’ όπου προέρχεται η Ρούσεφ παραδέχθηκε την ήττα του. Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία. "Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία", είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Η ψηφοφορία στη Γερουσία θα γίνει στις 10 ή τις 11 Μαΐου. Αν χάσει και αυτή την ψηφοφορία, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930 και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.