ΒΟΜΒΕΣ Βαρουφάκη: Bρίζει τη συμφωνία-Γέρνει προς το ΟΧΙ και επιτίθεται στον Τσίπρα | dete

ΒΟΜΒΕΣ Βαρουφάκη: Bρίζει τη συμφωνία-Γέρνει προς το ΟΧΙ και επιτίθεται στον Τσίπρα

Μετά τις δηλώσεις για οργανωμένο σχέδιο του Β. Σόιμπλε να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού καταφέρεται κατά της συμφωνίας που υπεγράφη μετά το χθεσινό θρίλερ στις Βρυξέλλες, αφήνει να εννοηθεί ότι θα την καταψηφίσει...

«Νέο μνημόνιο που αποτελεί επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων δεν μπορεί κανένας να υπογράψει … Όποιος διαβάζει το κείμενο δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον Real Fm.

«Αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος», τόνισε ο άνθρωπος που «έτρεχε» τους τελευταίους μήνες τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων, ο βουλευτής που συμφώνησε με το δημοψήφισμα, οδηγώντας την χώρα σε... capital controls και την οικονομία και την επιχειρηματικότητα σε κατάρρευση.

Στο ερώτημα γιατί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κ.Βαρουφάκης απέφυγε να απαντήσει, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο δημοψήφισμα είπε «Ο ελληνικός λαός υπερέβη την ηγεσία του. Εκείνο το βράδυ (του δημοψηφίσματος) στο Μαξίμου εισήλθα πετώντας στα σύννεφα με προσδοκίες για την απίστευτη γενναιότητα ενός ελληνικού λαού. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μία ...αρνητικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πως θα διαχειριστούμε αυτό το όχι. Μερικές ώρες αργότερα επέστρεψα στο διαμέρισμά μου και ...υπέγραψα την παραίτησή μου».

Επιστρέφοντας στο θέμα του Grexit… που, όπως φάνηκε, γλιτώσαμε στο παρά πέντε, ο κ.Βαρουφάκης είπε, ότι η κυβέρνηση έκανε σχέδια για την αποφυγή του. «Δεν μιλήσαμε ποτέ για δικό μας νόμισμα, κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, δηλαδή την αποφυγή του Grexit», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας εμμέσως «ανεύθυνη» την κυβέρνηση, (στην οποία πέντε μήνες ήταν συγκυβερνήτης), και βάζοντας παράλληλα στο «κάδρο» για τα περί εξόδου και τους κκ Τσίπρα και Δραγασάκη.

«Μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, με την πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο μου ...δημιουργήθηκε μία ομάδα 4-5 ατόμων, τα οποία έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο Οικονομικών, υπό αυτές τις συνθήκες. Εάν μας κλείσουν τις τράπεζες, πως θα αντιδράσουμε. Εάν θα προσπαθούσαν να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της Ευρωζώνης, ποια θα ήταν τα βήματα που θα πρέπει να πάρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε μετά την απόφασή του να "ψηφίσει" Αίγινα και όχι την … εξουσιοδότηση του Τσίπρα για την διαπραγμάτευση, ο κ.Βαρουφάκης είπε με νόημα: «Φωνάζουν οι ...κλέφτες. Ας φωνάζουν».

«Το πρωί πήγα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τοποθετήθηκα και τους μετέδωσα την απόλυτη συμπαράσταση μου. Στο τέλος της ήμασταν ένα. Τους πληροφόρησα ότι δεν θα είμαι στην βουλή για οικογενειακούς λόγους και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Γιατί τέτοια κακεντρέχεια; Άλλο η κριτική και άλλο αυτό το τσουνάμι λάσπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος είχε φύγει από την συγκεκριμένη συνεδρίαση πριν την ολοκλήρωση της, αφήνοντας σύξυλους τους συναδέλφους του.

Πρωτοφανή επίθεση στον Τσίπρα

Μιλώντας παράλληλα, σε άλλο ραδιόφωνο της Αυστραλίας, ο κ.Βαρουφάκης κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα, ότι υπέγραψε μια δεύτερη συνθήκη Βερσαλλιών και συνηγόρησε σε έγκλημα, κατά της Ευρώπης.

«Αυτή είναι η πολιτική της ταπείνωσης. Η τρόικα είχε φροντίσει ότι θα τον κάνουν (σ.σ. τον κ. Τσίπρα) να μετανιώσει για κάθε λέξη που εκστόμιζε, ασκώντας κριτική στην τρόικα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων. Όχι μόνο τους έξι μήνες, που είμαστε στην κυβέρνηση, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και την συμφωνία.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία. Πρόκειται για μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, που στοιχειώνει και πάλι την Ευρώπη, και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Γνωρίζει, ότι είναι καταδικασμένος αν το κάνει και είναι καταδικασμένος αν δεν το κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κ.Βαρουφάκη, η συνθήκη είναι απορριπτέα, καθώς την συγκρίνει με το πραξικόπημα του 1967. Μόνο που όπως είπε, «Στο πραξικόπημα τα τανκς ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την δημοκρατία. Αυτή τη φορά ήταν οι τράπεζες. Οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τις τράπεζες για να καταλάβουν την εξουσία».

Σε ότι αφορά την σχέση του με τον κ.Τσίπρα και την άποψή του για τον πρωθυπουργό, ο κ.Βαρουφάκης είπε, ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές, παρά να φέρει την Συμφωνία στη Βουλή. «Θα είναι έκπληξη αν παραμείνει πρωθυπουργός μετά από αυτό το έγκλημα ενάντια στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε, ότι θα παραμείνει απλό μέλος του κόμματος, έχοντας περισσότερο χώρο για ελιγμούς και για να πει την αλήθεια. Όμως φοβάται ότι η λιτότητα θα αναδείξει την ακροδεξιά στην Ελλάδας. «Εάν το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλλιεργήσει τόσες ελπίδες στην Ελλάδα σκύψει το κεφάλι μας σε αυτή τη νέα μορφή της μεταμοντέρνας κατοχής, τότε δεν μπορώ να δω ...κανένα άλλο αποτέλεσμα από την περαιτέρω ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί ...θα κληρονομήσουν με τραγικό τρόπο το μανδύα του κινήματος κατά της λιτότητας» πρόσθεσε .