«Βασιλιάδες της ασφάλτου» ποδηλάτες της Πάτρας!Περνούν με κόκκινο, παραβιάζουν STOP και αν τους κάνεις παρατήρηση… σε βρίζουν! | dete

«Βασιλιάδες της ασφάλτου» ποδηλάτες της Πάτρας!Περνούν με κόκκινο, παραβιάζουν STOP και αν τους κάνεις παρατήρηση… σε βρίζουν!

Μπορεί η χρήση ποδηλάτου να επικροτείται από την πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο η πλειοψηφία των ποδηλατών… το ‘χει παρακάνει αφού δεν υπολογίζει κανέναν κανόνα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πεζοί αλλά και οι ίδιοι από αυτοκίνητα ή δίκυκλα!Οι περισσότεροι ποδηλάτες έχοντας την αίσθηση πως είναι… βασιλιάδες της ασφάλτου περνούν με κόκκινο, παραβιάζουν στοπ, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν πεζοδρόμια χωρίς να υπολογίζουν τους διερχόμενους πεζούς ή και τα μικρά παιδιά, «σφηνώνουν» ανάμεσα σε αυτοκίνητα, και έχουν γίνει εφιάλτης για τους περισσότερους οδηγούς

!Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ορισμένοι… βρίζουν κιόλας!

Οδηγός ΙΧ τις προάλλες πέρασε το φανάρι στο ύψος της γέφυρας στο νέο λιμάνι με πράσινο, και ξαφνικά… δύο ποδηλάτες (ζευγάρι άνδρας και γυναίκα) … αποφάσισαν να διέλθουν την ίδια στιγμή με κόκκινο! Ο οδηγός του ΙΧ ούτε που τους κατάλαβε καθώς χωρίς να έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε νόμιμα. Όμως οι ποδηλάτες παρ’ ότι παραβίασαν ερυθρό σηματοδότη ένιωσαν πως… απειλήθηκε η ζωή τους και έκαναν άσεμνες χειρονομίες. Οδηγός βέσπας που ακολουθούσε το ΙΧ νόμιζε πως οι χειρονομίες απευθύνονταν σε εκείνον και επέστρεψε για να ζητήσει εξηγήσεις! Οι ποδηλάτες του είπαν πως… οι χειρονομίες αφορούσαν τον οδηγό του ΙΧ, παρ’ όλα αυτά όμως ο δικυκλιστής δεν απεχώρησε. Τους έκανε έντονες παρατηρήσεις γιατί δεν μπορεί να περνούν με κόκκινο και να… βρίζουν από πάνω!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΚΟΚ δεν εξαιρεί τους ποδηλάτες. Μάλιστα έχουν πολλές υποχρεώσεις, όπως και οι οδηγοί μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων όμως σε πολλές περιπτώσεις… δεν εφαρμόζεται καμία !

Σύμφωνα με την Τροχαία το ποδήλατο θεωρείται όχημα και οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να ακολουθούν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως όλοι οι άλλοι οδηγοί.Υπάρχουν διατάξεις για δρόμους που επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο πεζών και ποδηλατών αλλά εδώ δεν εφαρμόζονται αφού δεν υπάρχουν τέτοιοι οδοί. Όπως επισημαίνεται η Τροχαία δείχνει ανοχή ερμηνεύοντας διασταλτικά τη νομοθεσία, επειδή το ποδήλατο είναι πιο ακίνδυνο από τα άλλα οχήματα, αλλά και για να μη δημιουργήσει κοινωνική αναταραχή. Ωστόσο αν γίνει κάποιο ατύχημα, σίγουρα φέρει μεγάλη ευθύνη ο ποδηλάτης. Από την πλευρά τους ποδηλάτες της Πάτρας απορρίπτουν την κατηγορία της ποδηλατικής ασυδοσίας, αλλά δέχονται ότι υπάρχει γενικότερο έλλειμμα κυκλοφορικής παιδείας.