«Βαρόμετρο» ο Αύγουστος για τα φοιτητικά ενοίκια στην Πάτρα – Εκτιμήσεις για πτώσεις στις τιμές | dete

«Βαρόμετρο» ο Αύγουστος για τα φοιτητικά ενοίκια στην Πάτρα - Εκτιμήσεις για πτώσεις στις τιμές

Η βαθμολογία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκε και έτσι όπως γίνεται κάθε χρόνο, από εδώ και στο εξής ξεκινάει η αναζήτηση για τους φοιτητές που έρχονται στην Πάτρα.

Η αναζήτηση αυτή βέβαια θα κορυφωθεί τον Αύγουστο όταν ανακοινωθούν και οι βάσεις με τους φοιτητές να έχουν συμπληρώσει πλέον το μηχανογραφικό τους, έχοντας τη σιγουριά πλέον ότι έχουν περάσει σε κάποια από τις σχολές της προτίμησης τους στην πρωτεύουσα της Αχαϊας.

Ορισμένα όμως δείγματα που σκιαγραφούν την αγορά ακινήτων, της οποίας το κυρίαρχο κομμάτι στην Πάτρα καθορίζεται από τους φοιτητές, έχουν ήδη ξεκινήσει να φαίνονται.

Πτώση από 10% έως και 25% στις τιμές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακής Αθανασιάδη φέτος οι τιμές θα έχουν μία ακόμα φθίνουσα πορεία που θα καθοριστεί από την πανδημία και τη κρίση του κορωνοϊού.  Η πτώση αυτή, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις του φορέα των ιδιοκτητών θα κυμαίνεται από ένα ποσοστό που θα ξεκινάει από το 10% και θα φτάνει ακόμα έως και το 20% με 25%.

Το ακριβές ποσοστό της πτώσης αναμένεται να εξαρτηθεί βέβαια και από την πορεία της χώρας μας υγειονομικά και ειδικότερα από την πορεία του ιού στην περιοχή μας. «Θεωρώ ότι εφόσον η πορεία του κορωνοϊού δεν αλλάξει και παραμείνει σε ένα σταθερό επίπεδο,  δεν θα επηρεαστεί η ζήτηση.

Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων θα επηρεαστούν και ήδη έχει γίνει αυτό από το πρώτο κύμα της πανδημίας».

Η Πάτρα είναι από τις πόλεις που άγγιξε πρώτες τον περασμένο Μάρτιο ο κορωνοϊός, ανεξάρτητα από το αν η πορεία των πραγμάτων εξελίχτηκε αρκετά θετικά για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Τι δίλημμα των ιδιοκτητών

 Ωστόσο, η ζημιά στην αγορά ακινήτων είχε ξεκινήσει από την αρχή. «Ήταν αρκετοί φοιτητές που με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού ή στη συνέχεια της καραντίνας όταν έκλεισε το Πανεπιστήμιο ζήτησαν να ξενοικιάσουν. Οι περισσότεροι όμως από τους σπουδαστές ζήτησαν μείωση των ενοικίων».

Στην πλειοψηφία τους σχεδόν οι φοιτητές πέτυχαν τη μείωση αυτή, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν υπόψη τη δυσκολία της κατάστασης και ότι υπήρχε μεγάλη περίπτωση αν αρνούνταν να δουν το ακίνητο τους ξενοίκιαστο για τους επόμενους  μήνες.

Ο μέσος όρος των μειώσεων ξεκινούσε από 20% με 30% και υπήρχαν περιπτώσεις που οι μειώσεις γίνονταν ακόμα μεγαλύτερες, ανάλογα με τη σχέση ιδιοκτήτη – ενοικιαστή.

Οι απώλειες, έτσι, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν νοικιάσει σε φοιτητές ήταν αρκετά σημαντικές, ενώ σε αυτές θα πρέπει να λογαριάσουμε και εκείνες που γίνονταν με το γράμμα του νόμου, το 40% που αφορούσε περιπτώσεις σπουδαστών που οι γονείς τους είχαν υποστεί επαγγελματική ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ένα παράθυρο διάτρητο σε έναν βαθμό, που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν και γονείς που δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα.

Εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση των φοιτητών που θα μένουν Πάτρα

«Τα ενοίκια στην αγορά της Πάτρας είναι ήδη αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ζήτηση, όμως η προσφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» τονίζει η κ. Αθανασιάδη.

Ο κορωνοϊός έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που έφερε στην ακαδημαϊκή χρονιά, όλα δείχνουν ότι θα επηρεάσει αρνητικά και την επόμενη.

Λόγω της πανδημίας οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι οι ξένοι φοιτητές στην Πάτρα θα μειωθούν αφού οι οικογένειες θα έχουν πλέον έναν λόγο παραπάνω για να κρατήσουν το παιδί τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον, στην πόλη δηλαδή όπου διαμένουν .

Αν συμβεί κάτι τέτοιο η ζήτηση θα μειωθεί και η προσφορά θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, όπως εύστοχα επισημαίνει η κ. Αθανασιάδη είναι αρκετά νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις και μάλιστα ακριβείας.

Όλα θα φανούν το β΄ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

«Όλα θα εξαρτηθούν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μέχρι ώρας υπάρχει πράγματι ένα μικρό ενδιαφέρον για την ενοικίαση ακινήτων από φοιτητές που είναι σίγουρο ότι έχουν περάσει στην Πάτρα ή από σπουδαστές που για διάφορους λόγους θέλουν να μετακομίσουν. Όμως κάθε χρόνο η κίνηση σε μία τέτοια χρονική περίοδο ήταν πάντα στο ίδιο επίπεδο. Ούτε μεγάλη, ούτε μηδενική».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επέκταση της μείωσης του 40% η κ. Αθανασιάδη θεωρεί ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα στον υγειονομικό τομέα δεν θα δούμε κάποια επιπλέον επέκταση του μέτρου.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα είμαστε τον Σεπτέμβριο. Αν πάμε για ένα νέο κύμα κορωνοϊού και ένα ενδεχόμενο lockdown έστω και τοπικό, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα. Όμως θεωρώ ότι με την δεδομένη κατάσταση δεν υπάρχει λόγος για επέκταση του μέτρου».

 «Η κυβέρνηση νομίζει ότι οι ιδιοκτήτες είναι μια μορφή συγκυβερνώντων»

Σύμφωνα με την κ. Αθανασιάδη η Πολιτεία έχει ήδη ασκήσει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής της πολιτικής στις πλάτες των ιδιοκτητών. «Η κυβέρνηση με όλα αυτά που έχει ανακοινώσει θαρρώ πως νομίζει ότι οι ιδιοκτήτες είναι μία μορφή συγκυβερνώντων που όμως δεν παίρνουν αποφάσεις και δεν έχουν δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις.

Εξήγγειλε τη μείωση των ενοικίων χωρίς να δώσει στους ιδιοκτήτες μία μορφή επιχορήγησης ως αντιστάθμισμα, τη στιγμή που έδωσε από 800 ευρώ στο σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών τάξεων.

Καμία μείωση στην υψηλή φορολογία, καμία διευκόλυνση σε ό,τι χρειάζεται να πληρώνουμε, μόνο εξαγγελίες για να βάζουμε πλάτη, όταν ήδη οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες έχουν σκύψει από τις καταστάσεις που έχουν προκύψει και την κρίση στα ακίνητα».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση").