Βαρουφάκης: Γιατί πρέπει να «ξηλωθεί» ο Στουρνάρας | dete

Βαρουφάκης: Γιατί πρέπει να «ξηλωθεί» ο Στουρνάρας

Για ουσιαστική υπονόμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 κατηγορεί τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δίνοντας συνέχεια στην μεταξύ τους αντιπαράθεση, και με άρθρο του στη σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το τιμόνι της ΤτΕ.

«Ως υπουργός Οικονομικών συχνά δέχτηκα ενδοκυβερνητικές πιέσεις για την απομάκρυνση του κ. Στουρνάρα. Εξηγούσα ότι δεν ήταν στην ευχέρεια της κυβέρνησης μια τέτοια απόφαση, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ υπάγεται στην ΕΚΤ και υποστήριζα τη θεσμική συνεργασία με την ΤτΕ στο πλαίσιο του αμοιβαίου αλληλοσεβασμού» γράφει ο Γ. Βαρουφάκης και συνεχίζει:

Δυστυχώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συγκεκριμένος διοικητής πρέπει να απομακρυνθεί για τέσσερις λόγους, με αιτιολογημένο αίτημα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην παρέμβασή του «το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τραπέζης της Ελλάδος ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης».

Όμως, όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρο της ΕΚΤ «να μην ακούει» τον υπουργό Οικονομικών!

Πρόκειται, επισημαίνει ο πρώην υπουργός, «για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής. Από μόνη της αποτελεί λόγο απομάκρυνσης του κ. Στουρνάρα».

Ένας δεύτερος λόγος κατά τον Γ. Βαρουφάκη που πρέπει να απομακρυνθεί ο επικεφαλής της ΤτΕ από τη θέση τού είναι η δήλωση στην οποία προέβη τη 15η Δεκεμβρίου 2014 ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό» και αναφορά σε κίνδυνο «ανεπανόρθωτης βλάβης». Αυτό κατά τον κ. Βαρουφάκη αποτελεί «μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών» και εκτιμά ότι προκάλεσε τη μαζική εκροή καταθέσεων.

«Ήταν ο προπομπός στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλεγεί και οδήγησε σταθερά στα capital controls», υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.