ΑΧΑΪΑ: Για δεύτερη νύχτα έδιναν μάχη για να μην υπάρξει αναζοπύρωση | dete

ΑΧΑΪΑ: Για δεύτερη νύχτα έδιναν μάχη για να μην υπάρξει αναζοπύρωση

Για δεύτερη νύχτα εξήντα περίπου πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις εστίες που καίνε στο μέτωπο των δύο χιλιομέτρων στην περιοχή του Σανταμερίου, της Αρλας, του Ελαιώνα, του Τζάιλου και των Ζησιμεϊκων, της Δυτικής Αχαΐας.

Η κόπωση ήταν μεγάλη, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν σταμάτησαν να περπατούν στο δάσος και να προσπαθούν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες.

Οι επίγειες δυνάμεις παρέμειναν  στο σημείο, καθώς μπορεί η κατάσταση να είχε βελτιωθεί  αλλά υπήρχε ο φόβος αναζοπυρώσεων.

 

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην Αγία Μαρίνα Σανταμερίου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο που πριν από δεκαπέντε μέρες είχε ξεσπάσει φωτιά, εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο και το σοβαρότερο περιστατικό όλης της αντιπυρικής περιόδου στο νομό Αχαΐας.

Ο κίνδυνος ήταν ορατός για ολόκληρα χωριά, γι' αυτό άλλωστε ελήφθη εγκαίρως απόφαση από το Συντονιστικό Οργανο της Περιφέρειας για εκκένωση των χωριών, κάτι που ευτυχώς δεν χρειάστηκε να συμβεί. Ωστόσο, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι κάτοικοι των περιοχών έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς καταστράφηκαν οι κόποι τους.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, κυρίως με ελαιόδενδρα, μελίσσια και άλλες καλλιέργιες, αργοικίες και αποθήκες με μηχανήματα παραδόθηκαν στη μανία της πύρινης λαίλαπας.

 

 

 

Στις 8 το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας, το οποίο ζητά ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής. Πάντως, ο προβληματισμός και η αγωνία είναι μεγάλη, για τους πληγέντες καθώς έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία και φοβούνται ότι οι αποζημιώσεις θα αργήσουν να φθάσουν...

Εξάλλου, αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στην περιοχή, επικρατεί παντού γκρίζος φόντος, όταν μέχρι πρότινος η περιοχή ήταν καταπράσινη και γεμάτη ζωή...