ΑΧΑΪΑ: Γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον Αραξο; | dete

ΑΧΑΪΑ: Γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον Αραξο;

Οι χαμηλές επιδόσεις σε αφίξεις ξένων τουριστών είναι ο λόγος για τον οποίο το αεροδρόμιο Αράξου έμεινε, τουλάχιστον σε αυτή την φάση, εκτός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Fraport, είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.
Η παραχώρηση στη Fraport αφορά διάστημα 40 ετών, και η προσφορά που είχε καταθέσει στον διαγωνισμό η κοινοπραξία προβλέπει καταβολή εφάπαξ τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ συν πληρωμή ετησίου μισθώματος στο Δημόσιο ύψους 22,9 εκατ. ευρώ για κάθε έτος της 40ετούς παραχώρησης (δηλαδή 920 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον, η Fraport θα καταβάλει στο Δημόσιο το 28,6% επί των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), το οποίο θα μπαίνει επί 37 χρόνια από τα αεροδρόμια στα κρατικά ταμεία και εκτιμάται συνολικά σε ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για επενδύσεις στα αεροδρόμια ύψους 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία, και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τη συνολική διάρκεια της παραχώρησης.
Στη σύμβαση προβλέπεται ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια των ενδιαφερομένων να εντάξουν σε επόμενη φάση και τα αεροδρόμια Αράξου, Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας. Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ
Προφανώς, οι επιδόσεις του Αράξου δεν ενθουσίασαν τους πλειοδότες του διαγωνισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, στο αεροδρόμιο Αράξου οι αφίξεις ξένων τουριστών από τις αρχές του 2015 μέχρι και τις 31 Ιουλίου, είχαν φτάσει τις 47.215 άτομα, αριθμός πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται στην κοινοπραξία Fraport -Slentel. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στο αεροδρόμιο Ακτίου το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αφιχθεί 105.000 τουρίστες.
Παρ' όλα αυτά, η κίνηση στο αεροδρόμιο Αράξου παρουσιάζει φέτος αύξηση 19%, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις 20.000 αφίξεις στελεχών και υπαλλήλων της ισραηλινής πολυεθνικής εταιρείας «Εlbit Systems» που έκαναν τις διακοπές τους σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ηλείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο Αράξου 19.131 άτομα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2014 είχαν αφιχθεί μόλις 4.549 τουρίστες, δηλ. σημειώθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 320,6%. Αυτή η αύξηση φαίνεται ότι «σώζει» και τις φετινές επιδόσεις του Αράξου, καθώς τον μήνα Ιούνιο οι αφίξεις ήταν 10.715 άτομα έναντι 14.392 το 2014 και τον Ιούλιο 13.487 έναντι 17.616 τον αντίστοιχο μήνα του 2014.