ΑΧΑΪΑ: Βγάζουν 6.000 ευρώ τη μέρα από παράνομο ψάρεμα χωρίς… έλεγχο! “Κοιμούνται” οι Αρχές

02.08.2020 / 10:07
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dsc_7710h
Εν μέσω πανελλλήνιου σάλου για τους παράνομους κηνυγούς στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς – Κοτυχίου και τη μαφιόζικη επίθεση κατά οικολόγων, αλιείς χωρίς αιδώ συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους στο Διβάρι του Πάπα, δίχως να λογαριάζουν τον εντοπισμό τους, αλλά και χωρίς να ενοχλούνται από το κύριο υπεύθυνο στο Οχυρό, που είναι το Πολεμικό Ναυτικό.
Αντιθέτως, οι μαρτυρίες εχόντων καλή γνώση των πραγμάτων, αναφέρουν μεγάλη δράση των μη νόμιμων αλιέων, τόσο έντονη που πολλοί μιλούν για κάποιους που πλουτίζουν εις βάρος του επίσημου κράτους.
Στο σημείο, ψαρεύονται 2 – 3 φορές τη βδομάδα, πάνω από 200 κιλά τη φορά, με μπροστάρηδες ψαράδες από το Μετόχι και το Μεσολόγγι. Η ποσότητα είναι τόσο μεγάλη, που την εμπορεύονται από σπίτι σε σπίτι και από χωριό σε χωριό, χωρίς κανείς κρατικός παράγοντας να τους παρεμποδίσει, είτε την ώρα της παράνομης αλιείας, είτε στη διαδικασία πώλησης των ψαριών.
«Εχουν θησαυρίσει αυτοί που το κάνουν ανενόχλητοι. Μιλάμε για πολύ χρήμα, από το οποίο πολλοί έχουν μερίδιο, ανάλογα το ρόλο τους στο γνωστό κύκλωμα. Μέχρι και σπίτια έχουν φτιάξει από τα κέρδη τους. Εχουν πλουτίσει», λέει   τοπικός αυτοδιοικητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν, μπορεί το κέρδος να ξεκινά από τα 3.000 ευρώ τη βραδιά και να φτάνει ακόμα και τα 6.000 ευρώ, αν οι βάρκες είναι πολλές. Μάλιστα, οι δράστες (με βάση πάντα ντόπιες μαρτυρίες), έχοντας καταλάβει καλά ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για να τους περιορίσει, δείχνουν περισσό θράσος όταν τους κάνουν παρατήρηση, παραβιάζοντας και ιδιωτικούς χώρους, κλέβοντας αρνιά και κατσίκια από στάβλους κτηνοτρόφων που μένουν στον οικισμό Γκέρμπεσι.
Οπως συνάγεται, η φύλαξη της λιμνοθάλασσας και της κτηνοτροφίας, καταδεικνύουν ένα μεγάλο κενό στην ασφάλεια του μέρους.
Η λιμνοθάλασσα του Γκέρμπεσι είναι γνωστό ότι έχει πολλά ψάρια και μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να λειτουργήσει το Διβάρι ως επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας, αφού παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, ο χώρος ακόμα δεν έχει μισθωθεί.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται εντός του Αυγούστου, να υπογράψει τη μείωση του απαιτητού μισθώματος, ώστε ο ιδιωτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός που θα το ενοικιάζει – για χρόνια νόμιμα – να είναι βιώσιμος και παράλληλα να μπορέσει να εκτελέσει έργα υποδομών σε αυτό.
Καλώς εχόντων των εξελίξεων, η προκήρυξη μίσθωσης από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού θα βγει στις αρχές Σεπτεμβρίου, επαναφέροντας τη νομιμότητα και κανονικότητα στην αλιεία, ενός ενός άνδρου παρανομίας τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα