Αχαΐα: Υπό κατάρρευση η τιμή του λαδιού – Οικονομική καταστροφή με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις | dete

Αχαΐα: Υπό κατάρρευση η τιμή του λαδιού - Οικονομική καταστροφή με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις

Τα μεγάλα αδιάθετα αποθέματα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου κινητοποιούν τους αγρότες της Αχαΐας καθώς εμφανής είναι η ανησυχία ότι η φετινή παραγωγή θα παραμένει απούλητη, με την τιμή να διατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οπως εκτιμούν παραγωγοί, γεωπόνοι, και μεταποιητές, παρά την κάλυψη της ζήτησης σε επίπεδο εσωτερικής αγοράς, το ενδιαφέρον των εξαγωγέων, ακόμη και για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι ανύπαρκτο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κοντά στο 40% της φετινής παραγωγής σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή περί τους 40.000 τόνους, να κινδυνεύουν να μείνουν απούλητοι.
Ηδη, εξαιτίας του γεγονότος ότι η τιμή αγοράς φρέσκου ελαιολάδου (χύμα) βρίσκεται στα 2 ευρώ/κιλό (από 1,8-1,3 ευρώ/κιλό) οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας θα καταγράψουν απώλειες, σε επίπεδο γεωργικού εισοδήματος, κοντά στα 50 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ, για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020!
>Αύριο Τρίτη το πρωί (11:00 π.μ.) παραγωγοί από την Αχαΐα, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», θα βρεθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην είσοδο της Πάτρας, σε μια κινητοποίηση που έχει σκοπό να αφυπνίσει τις αρχές πριν την οριστική κατάρρευση της τιμής του.

 

Σ. ΒΕΡΡΑΣ "Σε επίπεδο ποιότητας παραγωγής, το λάδι της φετινής εσοδείας είναι εξαιρετικό σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτ/νια. Ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες και η σωστή δακοκτονία για την οποία φροντίσαμε, οι παραγωγοί αλλά και υπηρεσιακά" αναφέρει στην "ΠτΔ" ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΔΕ, Σταύρος Βέρρας.
Τονίζοντας όμως ότι "η διαμόρφωση της τιμής, για το 80% περίπου της παραγωγής της Περιφέρειας, που διακινείται ως χύμα, υπόκειται στην διαχείριση που γίνεται κυρίως από ολιγοπώλια εξαγωγέων τα οποία, λόγω και του ανταγωνισμού από άλλες χώρες της Μεσογείου, διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο".
Θ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ "Εξωτερικοί παράγοντες, οι δασμοί για τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, από μεγάλες χώρες παραγωγούς της Ευρώπης και η πώληση ελαιολάδου από τρίτες χώρες, Τουρκία, Μαρόκο, Τυνησία, στην κοινή Ευρωπαϊκή αγορά, δημιουργούν μεγάλο απόθεμα παραγωγής και πιέζουν τις τιμές" αναφέρει στην "ΠτΔ" ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΓΕΩΤΕΕ Θανάσης Πετρόπουλος. Επισημαίνοντας ότι "οι προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του λαδιού από τους παραγωγούς, με την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, δεν αρκούν, καθώς, απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας σε επίπεδο Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, για την μείωση του χύμα προϊόντος που τιμολογείται αποκλειστικά από εμπόρους και εξαγωγείς".
Κ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, επισημαίνει ότι από Πολιτεία και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος "απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες καθώς το κόστος θέσπισης αυστηρών προδιαγραφών στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου, με στόχο τις εξαγωγές, είναι δυσβάστακτο", εκτιμώντας τέλος ότι: "Η πίεση στις τιμές θα συνεχισθεί και οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε αγορές που με κόπο έχουμε κατακτήσει αυτά τα χρόνια".
Θ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ "Τα αποθέματα ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών περιορίζουν την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή αγορά. Ντόπιοι έμποροι και τυποποιητές ελαιόλαδου ταυτίζουν τη χαμηλή τιμή με τον διεθνή υψηλό ανταγωνισμό στην Τουρκία αλλά ακόμα και το μακρινό Μαρόκο και Τυνησία, που εκτιμάται ότι θα διαθέσουν φέτος την υψηλότερη παραγωγή της τελευταίας πενταετίας" επισημαίνει ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΔΙΩΤΗΣ ''Η στήριξη της τιμής παραγωγού και αποζημίωση για τις απώλειες εισοδήματος'' είναι το βασικό αίτημα της αυριανής κινητοποίησης έξω από την Αποκεντρωμένη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής και του ΑΣ Αιγίου Γιάννη Μποδιώτη.
Οι παραγωγοί της περιοχής ζητούν ακόμη την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης και να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που τους οφείλονται από το 2015, με τη ''Γαία Επιχειρείν''. Ζητούν ακόμη κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (αγελαδινό, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας) και επαναφορά του αφορολόγητου πετρελαίου, για το οποίο έχει ήδη δεσμευθεί ο νέος υπουργός ΑΑ&Τ Μάκης Βορίδης.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ