Αχαΐα: Ετοιμάζονται από τώρα για τις νέες αντικειμενικές αξίες και «σπάνε» τις περιουσίες τους | dete

Αχαΐα: Ετοιμάζονται από τώρα για τις νέες αντικειμενικές αξίες και «σπάνε» τις περιουσίες τους

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έφτασε και πριν από το καλοκαίρι του 2020 θα έχουμε νέες τιμές για περισσότερες από 3.000 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για περιοχές που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης και θα έχουν από εδώ και στο εξής μία διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι τιμές ζώνης;

Με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες θα συνυπολογίζονται όλοι οι φόροι που βαραίνουν τα ακίνητα των περιοχών αυτών από τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους μεταβίβασης, αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώσουν ποσά που μέχρι σήμερα δεν τους βάραιναν.

Η καμπάνα χτυπάει ουσιαστικά για τα ακίνητα των περιοχών εκείνων που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού, τις περιοχές εκείνες που μέχρι τώρα βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να φορολογούνται αρκετά χαμηλά, σε σχέση με τα αστικά κέντρα.

Η Αχαΐα έχει αρκετές τέτοιες περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται από το 2008 και μετά τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομής, οι οποίες καθορίζονται ανά περιοχή και χωριστά για κάθε είδος κτιρίου. Οι τιμές αυτές είναι παγιωμένες και αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα αστικά κέντρα και έτσι τα νέα δεδομένα έρχονται για να αλλάξουν την κατάσταση αυτή.

Ωστόσο, αρκετοί φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές όπως το Ρίο, την Ακράτα, το Διακοπτό, τα Βραχνέικα, τον Ψαθόπυργο, το Μιντιλόγλι και σε άλλες περιοχές που βρίσκονταν μέχρι τώρα κάτω από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς, παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους, κάνοντας επισκέψεις στους συμβολαιογράφους τους.

Τι κάνουν; Σπάνε την περιουσία τους σε κομμάτια που μεταβιβάζουν στα παιδιά τους, έτσι για να ξεφουσκώσουν τον επερχόμενο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Στόχος τους να βρεθούν με ακίνητα αξίας έως και 250.000 ευρώ, το όριο δηλαδή πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μηδενίζοντας έτσι την επιβάρυνση τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.