Αχαΐα: Ένα «τσουνάμι» εν αναμονή – Τι θα γίνει μετά τη λήξη της πανδημίας;

13.08.2020 / 19:31
γκο 41

Με την αγωνία και την αβεβαιότητα ζουν χιλιάδες πολίτες το διάστημα της πανδημίας, φοβούμενοι ότι κάποια στιγμή, όταν θα υποχωρήσει το κύμα του κορωνοϊού, θα έρθει η ώρα που θα χάσουν τα σπίτια τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πρόκειται για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρόλαβαν να μπουν στους ευνοϊκούς όρους του νόμου Κατσέλη που εδώ και 1,5 χρόνο περίπου έχει καταργηθεί.

Μπαίνοντας κανείς στην σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο διαδίκτυο, βλέπει ότι 72.183 ακίνητα περιμένουν  για να βγουν στο σφυρί.

Είναι το πρώτο κύμα των πλειστηριασμών που έρχεται μετά την καραντίνα.

Δεκάδες από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην Αχαΐα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Το μεγάλο ερωτηματικό για τους ιδιοκτήτες που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια, τα μαγαζιά και τις περιουσίες τους, είναι το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι πλειστηριασμοί.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση με απόφαση της είχε προχωρήσει στην αναστολή των πλειστηριασμών για το διάστημα της καραντίνας.

Οι πλειστηριασμοί με βάση τα όσα έχουν γίνει επισήμως γνωστά πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όμως, ακούγεται ότι θα πάρουν νέα αναστολή.

«Είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Είμαστε σε αναμονή» τονίζει ο δικηγόρος και γνώστης των υποθέσεων αυτών,  Χρήστος Λιαρομμάτης. «Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν με την αγωνία το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες, ξέροντας ότι αν αυτό γίνει θα χάσουν τις περιουσίες τους αφού πλέον δεν υπάρχει κάτι που τους προστατεύει από το κράτος».

Εν αναμονή νέας αναστολής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε μία νέα αναστολή είναι αρκετά πιθανό με δεδομένο ότι αφενός βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου κύματος πανδημίας, αφετέρου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον για τα χιλιάδες αυτά ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί.

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει την εποχή που ζούμε σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την έλευση του κορωνοϊού και της κρίσης που έφερε στην οικονομία. Οι πληγές άλλωστε της πανδημίας  στην αγορά ακινήτων και στο real estate θα αργήσουν να φύγουν.

Πόσο μάλλον τώρα που με την διασπορά του ιού και την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων ο ιός έχει επανέλθει κανονικά. Όμως κάποια στιγμή είναι σίγουρο ότι ο διαδικασίες αυτές θα ξεκινήσουν και τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί μία νέα κοινωνική κρίση εν μέσω πανδημίας με δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που ετοιμάζονται να χάσουν το σπίτι τους, θα μείνουν άστεγοι.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε και να το συνειδητοποιήσουμε. Με την κατάργηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία στις 31 Ιουλίου του 2020, πριν από μερικές μέρες, δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας προστατευτικός κλοιός ακόμα και για την πρώτη κατοικία»  τονίζει ο Χρήστος Λιαρομμάτης, προσθέτοντας: «Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φόρμουλα αυτή ήταν προστατευτική για τον δανειολήπτη και είχε θετικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες ευνοούνταν μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές. Όμως πλέον δεν υπάρχει ούτε αυτό».

Τα όσα έχουν ακουστεί για ένα νέο σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών, αναγκάζοντας τους στην ουσία να υποθηκεύουν το ακίνητο που πρόκειται να βγει στο σφυρί και να το παίρνουν πίσω μετά από χρόνια, εφόσον δεν έχουν χάσει κάποια δόση, πέρα από το σκληρό χαρακτήρα και την απολυτότητα του μέτρου, δεν πρόκειται να έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Πάντως δεν  υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το επίσημο, παρά μόνο φημολογία.

Ο αριθμός των 72.103 πλειστηριασμών με τις περιουσίες που βγαίνουν στο σφυρί και που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα, είναι μόνο το πρώτο κύμα μετά την καραντίνα. Έπεται τσουνάμι. «Εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός των πλειστηριασμών που ακολουθούν στη συνέχεια, στους επόμενους μήνες, θα φτάσει ίσως και τις 300.000» τονίζει ο Χρήστος Λιαρομμάτης.

«Μόνο λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την προστασία όλων αυτών των ανθρώπων είναι η επαναφορά του νόμου Κατσέλη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όμως αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται δεν το θέλει κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εταίροι…».

Το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Από την 1.8.2020 ισχύει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για όλους τους δανειολήπτες με υποθήκη στην 1η κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Το πρόγραμμα αυτό θεσπίστηκε με τον Νόμο 4714/2020 και αφορά στην κρατική επιδότηση των δανείων που βαρύνουν και απειλούν την κύρια κατοικία φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορονοϊό. Η επιδότηση δύναται να φτάσει έως και 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου. Εφόσον ο δανειολήπτης πληρώνει το μερίδιό του στη δόση του δανείου, τότε προστατεύεται η 1η κατοικία του από πλειστηριασμό.

Το πλέον θετικό όμως είναι ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται και οι συνεπείς «πράσινοι» δανειολήπτες, δηλαδή όσοι κατάφεραν με νύχια και με δόντια να εξυπηρετούν το δάνειο, μέσα στην υπερ- δεκαετή κρίση. Ειδικά για αυτούς, η κρατική βοήθεια θα φτάνει μέχρι και 5.400 ευρώ συνολικά. Εφόσον έχουν πληγεί από την κρίση, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκμισθωτές ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες, το Κράτος θα βάζει πλάτη για 9 μήνες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, επιδοτώντας έως και 90% τη δόση ή μέχρι 600 ευρώ το μήνα.

Μέχρι 4.500 ευρώ (ή έως 500 ευρώ το μήνα σε 3 τρίμηνα) φτάνει η στήριξη για «πορτοκαλί» δάνειο που έχει μικρή καθυστέρηση και δεν έχει καταγγελθεί.

Η νομική «περιπέτεια»

Η προστασία της 1ης κατοικίας έληξε στις 28/2/2019, όταν έληξε η ισχύς του Ν. 3869/2010. Στη συνέχεια, ο Νόμος 4605/2019, που ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019, παρείχε προστασία μόνο για 6 μήνες, καλύπτοντας συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών και υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του δανείου. Η ισχύς του Νόμου αυτού παρατάθηκε για επιπλέον 7 μήνες, μέχρι την 31.07.2020. Παρά την παράταση, τις πολλές και σημαντικές βελτιώσεις που επήλθαν, καθώς και την άμεση ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης για την προστασία των ευάλωτων συμπατριωτών μας, δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα