Αυτοί που «μακιγιάρουν» την πόλη της Πάτρας – Τα εντυπωσιακά γκράφιτι που έγιναν talk of the town | dete

Αυτοί που «μακιγιάρουν» την πόλη της Πάτρας - Τα εντυπωσιακά γκράφιτι που έγιναν talk of the town

Η δουλειά της τέχνης είναι να σε ξυπνάει, να σε ξαφνιάζει, να σε κάνει να κοιτάζεις ψηλά. Όχι μέχρι εκεί που φτάνεις, μα μέχρι εκεί που μπορείς να δεις.

Η απίθανη ομάδα της Art in Progress, άνοιξε τη πόρτα και έβγαλε την τέχνη από τις κλειστές αίθουσες, την «περπάτησε» στους δρόμους της Πάτρας, την ενέταξε στο αστικό της τοπίο, την έκανε μέρος μιας  καθημερινότητας που παύει να μελαγχολεί και αρχίζει να σε  ξαφνιάζει.

ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η Πάτρα …μακιγιάρεται και οι ρυτίδες της δείχνουν αλλιώς.

Προοπτικά, αυτή η εκτεταμένη παρέμβαση από καλλιτέχνες της streetartοι οποίοι έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο, είναι δυνατόν να ορίσει και ένα νέο στίγμα για την Πάτρα, να αλλάξει το… χρώμα της, αλλά και να την μετατρέψει σε τόπο συνάντησης για τους καλλιτέχνες του δρόμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το προφίλ της ως τόπος συνάντησης  νέων ανθρώπων και εναλλακτικών καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν φέτος τοιχογραφίες – murals στην πόλη της Πάτρας είναι οι Nevercrew, ChrisRiggs, ChristinaAngelina, FelixRodewaldt, Φίκος, WD, Apset, Τaxis, PoliticalStencil, Hambas, Δημήτρης Κόκορης και Bilos.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Αυτή την περίοδο, όπως λέει στον «Κόσμο» ο  Κλεομένης Κωστόπουλος, ετοιμάζεται το εντυπωσιακό γκράφιτι στην Πειραϊκή Πατραϊκή. Αμέσως μετά, θα γίνει παρέμβαση στη περιμετρική, στον τοίχο ενός τούνελ.

Φέτος θα αλλάξουν εικόνα 11 σημεία της πόλης.

ΕΙΚΟΣΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Οι πρώτες εικόνες υπήρξαν τόσο ενθαρρυντικές που ήδη υπάρχουν είκοσι αιτήματα ιδιωτών για παρεμβάσεις στις ράχες των κτιρίων τους, στο επόμενο φεστιβάλ, το οποίο αν και διετές, είναι δυνατόν να γίνει σε ένα χρόνο εξαιτίας της ζήτησης που υπάρχει εφόσον βεβαίως υπάρξουν χορηγοί να στηρίξουν αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια που έχει γίνει talkofthetown.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Hαλήθεια είναι ότι δεν αντελήφθησαν πολλοί τη σημασία μιας τέτοιας παρέμβασης και της συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που κάνουν καμβά τους τοίχους της πόλης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν αυτή που έπιασε πρώτη το νόημα και το έθεσε υπό την αιγίδα της, ενώ ακολούθησε ο ΟΛΠΑ.

Το ArtWalk 3 τελεί υπό την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την υποστήριξη του ΟΛΠΑ ΑΕ, της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, του PROHELVETIA, του GoetheZentrumPatras και της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας.

Οι καλλιτέχνες δουλεύουν  εθελοντικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το κάθε γκράφιτι, όπως λέει ο κ. Κωστόπουλος, «ψυχή» της Art in Progress, χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. Για το κάθε γκράφιτι χρειάζονται 800 λίτρα χρώμα!

της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

O Fikos άλλαξε τη «ράχη» του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην εθνική οδό, με μια σκηνή εμπνευσμένη από το μύθο

WD street art: Μεγαλουργώντας στη διασταύρωση  Γούναρη και Βασιλείου Ρούφου, στην καρδιά της Πάτρας

Bilos: Γεωμετρική αισθητική Κύπρου και Αθηνών

Το μελαγχολικό κορίτσι της οδού Πάφου 1, κοιτάζει ψηλά

Dimitris Taxis : Μάτια ερμητικά κλειστά στην οδό  Λευκωσίας στον αριθμό 19

Apset: Ένα μικρό αριστούργημα πάνω από τα παλιά κεραμίδια,  στην Αθηνών 77

Το γκράφιτι στα σκαριά από τον Hambas: Κουμανιώτη 69