Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς | dete

Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και το άκαρπο Eurogroup έρχεται στο φως και το κείμενο της ελληνικής πρότασης που πήγε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκαλώντας την... οργή τους, καθώς όπως έλεγαν δεν μπορούν να εξετάσουν δυο διαφορετικές προτάσεις (μία της Ελλάδας και μία των Θεσμών).

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει στο φως αποκλειστικά ο ιστότοπος Καθημερινή.

Η συγκεκριμένη, πιο πρόσφατη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, είναι το ένα από τα δύο κείμενα που πήγαν χθες στη συνεδρίαση. Το άλλο ήταν το δανειστών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι στο Eurogroup πήγαν δυο διαφορετικά κείμενα οδήγησε στην άκαρπη κατάληξη της συνεδρίασης, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να πετάνε ουσιαστικά το μπαλάκι και στις δύο πλευρές, Αθήνα και Θεσμούς, λέγοντάς τους ότι πρέπει να καταλήξουν σε κοινό κείμενο μέχρι το Σάββατο όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup.

Με μια πρώτη ανάγνωση οι διαφορές στις προτάσεις δανειστών-Ελλάδας επικεντρώνονται στα εξής: 

ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει 0,93%.

Συντελεστές ΦΠΑ: Η Ελλάδα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά.

ΦΠΑ στα νησιά: Η ελληνική πλευρά ζητά τη διατήρηση της μείωσης του 30%. ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.

Αμυντικές δαπάνες: Η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση 200 εκατ. ευρώ, οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά, επίσης, δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών όπως ο περιορισμός του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Αλλα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης: 

  • Εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 και να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.
  • Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.
  • Καμία αναφορά για την εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
  • Καμία αναφορά για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ταύτιση απόψεων υπάρχει στο θέμα της ανόδου του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 28% από το 26%.