Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Αν πάρετε τους S-400 ξεχάστε τα F-35!

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με την απόκτηση των S-400.

Ειδικότερα, την άποψη πως η πρόσβαση της Τουρκίας σε τεχνολογίες του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί εάν αποκτήσει τους ρωσικού S-400 καθώς το σύστημά του δεν συνεργάζεται με τους ρωσικούς πυραύλους, εξέφρασε ανώτατος αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Μιλώντας στο Defense News, η Heidi Grant, αναπληρώτρια γραμματέας διεθνών σχέσεων της αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως μελετήσει ανάλογη κίνηση στο θέμα της απόκτησης και χρήσης των μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Χωρίς να διευκρινίζει τα επόμενα βήματα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να λάβουν, η Grant δήλωσε πως: «Ως κύριος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν το έχουμε δει ακόμα. Θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αν προχωρήσουν σε αυτό πως μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στο μέλλον. Για τώρα μπορώ να πω πως η πολιτική μας δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό το σύστημα».

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες σχετικά με την χρήση από την Τουρκία των F-35μαζί με τους ρωσικούς S-400.

«Είναι μια σημαντική ανησυχία όχι μόνο για τις ΗΠΑ, επειδή χρειάζεται να προστατέψουμε την τεχνολογία αυτή της 5ης γενιάς» αλλά για «όλους τους εταίρους μας και συμμάχους μας που έχουν αποκτήσει ήδη το F-35». Η Τουρκία σύμφωνα με την εφημερίδα σχεδιάζει να αποκτήσει 100 μαχητικά stealth F-35.