Αστυνομική βία: Ο Συνήγορος του Πολίτη θα ερευνά τις καταγγελίες | dete

Αστυνομική βία: Ο Συνήγορος του Πολίτη θα ερευνά τις καταγγελίες

Διενέργεια ανεξάρτητης προανάκρισης από τον Συνήγορο του Πολίτη όταν υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστική βία, σωματικές βλάβες και απειλές από αστυνομικούς, καταγραφή με κάμερες όλων των αστυνομικών επιχειρήσεων και αναγραφή των ειδικών διακριτικών, δηλωτικών της ταυτότητάς τους, προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα υπέρμετρης αστυνομικής βίας.

Στη «νέα Αστυνομία» που θα παρουσιαστεί στις 15 Ιανουαρίου, εκτός από τα ζητήματα των καταγγελιών για αυθαιρεσίες από ένστολους, αναμένεται να σημειωθούν αλλαγές στη λειτουργία του Σώματος με τετραπλασιασμό των δυνάμεων της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ), ενίσχυση των πεζών περιπολιών στο κέντρο, μετακίνηση των βαριά οπλισμένων αστυνομικών της ομάδας «Πάνθηρες» σε περιοχές της Δυτικής Αττικής που μαστίζονται από βαριά εγκληματικότητα και αύξηση των αστυνομικών που υπηρετούν στο Μεταγωγών.

Παράλληλα, πρώτη προτεραιότητα θεωρείται πλέον το ζήτημα της εκκαθάρισης της πλατείας των Εξαρχείων με 24ωρη αστυνόμευση και καθημερινές επιχειρήσεις όχι μόνο από τη Δίωξη Ναρκωτικών, αλλά και από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος, όπως λένε πηγές του υπουργείου, να παραδοθεί η πλατεία στους κατοίκους της και να απομακρυνθούν παράνομοι αλλοδαποί που είχαν ριζώσει στο γκέτο της περιοχής και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών διαπράττοντας παράλληλα ληστείες, κλοπές, ακόμη και βιασμούς. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκκένωση των καταλήψεων, η πρώτη φάση του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί, με αρκετές καταλήψεις που φιλοξενούσαν αλλοδαπούς να έχουν αδειάσει οικειοθελώς, ενώ για κάποιες άλλες, όπως το ΒΟΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες για ενοικίαση και νομιμοποίησή τους.

police1
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ θα φέρουν διακριτικά στα κράνη ώστε να μπορούν να ταυτοποιούνται άμεσα οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για υπέρμετρη βία, ενώ θα υπάρχουν και μικροκάμερες σε στολές συγκεκριμένων μονάδων για τη βιντεοσκόπηση των επιχειρήσεων

Συνήγορος του Πολίτη και κάμερες

Στις συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου με τους ανώτατους αξιωματικούς αποφασίστηκε μια σειρά σαρωτικών μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με πηγές, έχουν μεγάλο ρίσκο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα και να τελειώσει η υπέρμετρη αστυνομική βία. Ετσι, άμεσα αναμένεται να περάσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον Συνήγορο του Πολίτη να διενεργεί προανακρίσεις όταν υπάρχουν καταγγελίες ή αναφορές για ρατσιστική ή σωματική βία ή απειλές από αστυνομικούς. Η προανάκριση θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτή που θα διενεργεί ο εισαγγελέας ή οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., με βασικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η συγκεκριμένη αρχή θα εκτελεί χρέη ανακριτή και θα μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει την έρευνα εξετάζοντας όλους τους εμπλεκομένους και έχοντας απευθείας επαφή μαζί τους. Είναι τελείως διαφορετικό, λένε στο υπουργείο, να περιμένει ο Συνήγορος του Πολίτη την έρευνα του εισαγγελέα ή της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και να χάνεται πολύτιμος χρόνος από το να διενεργεί άμεσα η ίδια η ανεξάρτητη αρχή και να ολοκληρώνει πολύ πιο γρήγορα την έρευνά της έχοντας ιδία εικόνα.

Παράλληλα, σε έναν μήνα από τώρα, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου, όλες οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. θα καταγράφονται με κάμερες: αστυνομικοί θα αναλάβουν ρόλο οπερατέρ με φορητές κάμερες, ενώ μικροκάμερες θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένους αστυνομικούς των ΜΑΤ, της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ, οι οποίες θα κινηματογραφούν τις επιχειρήσεις. Ετσι λοιπόν οι επιτελείς, όποτε υπάρχουν καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια αν ισχύουν αυτές. Μια επιλογή όμως που ενέχει μεγάλο ρίσκο καθώς συμβάντα με υπέρμετρη βία θα καταγράφονται και δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν αμαυρώνοντας την εικόνα της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα ενδέχεται να υπάρξουν καταγγελίες για παρακολούθηση ανύποπτων πολιτών, ομάδων και οργανώσεων, με το πρόσχημα ότι τραβούν βίντεο την αστυνομική επιχείρηση για υποθέσεις όπου ασκείται βία. Οπως λένε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η συγκεκριμένη απόφαση είναι ειλημμένη για πλήρη διαφάνεια στις αστυνομικές επιχειρήσεις, με σκοπό να σταματήσουν στο μέλλον συζητήσεις όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας με φόντο την εκκένωση της κατάληψης της οδού Ματρόζου και τις καταγγελίες της οικογένειας Ινδαρέ.

Τέλος, η πρόσφατη διαταγή του Αρχηγείου υποχρεώνει όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα ΜΑΤ να φέρουν τα ειδικά διακριτικά-δηλωτικά της ταυτότητάς τους και τον ειδικό αριθμό, ο οποίος αποτυπώνεται στο κράνος τους και αποτελεί συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε αστυνομικό της διμοιρίας, έτσι ώστε οι επιτελείς σε περίπτωση ακραίων περιστατικών να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι ήταν οι ένστολοι που υπέπεσαν σε παραπτώματα.

Η «νέα Αστυνομία» Αττικής

Εκτός από το κομμάτι της υπέρμετρης αστυνομικής βίας, επιχειρείται μια συνολική αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ. ειδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής με βασικό στόχο τη μείωση της εγκληματικότητας. Ετσι, χαρτογραφήθηκε η Αττική και σημειώθηκαν τα μέρη όπου το πρόβλημα είναι οξύτατο προκειμένου να επικεντρωθούν σε αυτά. Οι πρώτες ορατές αλλαγές θα γίνουν από τις 15 Ιανουαρίου, οπότε ορκίζονται οι 1.500 νέοι αστυνομικοί. Από αυτούς, οι 150 θα προστεθούν στους 50 υπάρχοντες της νεοσύστατης ομάδας ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υπηρεσία με 200 αστυνομικούς οι οποίοι θα επιβαίνουν σε μικρά δίκυκλα και θα περιπολούν όλο το 24ωρο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι καταδρομικές επιθέσεις μπαχαλάκηδων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες αποκέντρωσαν τη δράση τους και χτυπάνε σε διάφορα σημεία της Αττικής. Πενήντα άτομα θα ριχτούν αμέσως στις πεζές περιπολίες του κέντρου της Αθήνας για να ενισχυθούν οι ομάδες που κυνηγούν τους πορτοφολάδες, τους τσαντάκηδες και τη λεγόμενη μικρο-εγκληματικότητα. Εκατό από τους νεοπροσληφθέντες θα συνδράμουν στη Διεύθυνση Μεταγωγών, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν ξεκινήσει αλλαγές για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας που μέχρι πρότινος ήταν εντελώς παραμελημένη, με τους ίδιους τους αστυνομικούς να την αποκαλούν «χωματερή της ΕΛ.ΑΣ.».

Εξάρχεια και καταλήψεις

Σύμφωνα με τον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, η τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του πλάνου της ΕΛ.ΑΣ. Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, πολλά κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη και υπήρχε για αυτά εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωσή τους έχουν ήδη «καθαριστεί». Μάλιστα, πολλές από τις καταλήψεις στις οποίες είχαν καταφύγει κυρίως αλλοδαποί, άδειασαν από μόνες τους, καθώς οι καταληψίες τις εγκατέλειψαν χωρίς καν να επιχειρήσει η Αστυνομία. Τέλος, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, όπως η κατάληψη του ΒΟΞ, που αποτελεί άτυπο στρατηγείο του «Ρουβίκωνα», για την οποία έγκυρες πηγές λένε ότι συζητείται η νομιμοποίησή της μέσω της ενοικίασης του χώρου. Γι’ αυτή αλλά και για άλλες που ενδεχομένως προκύψουν, η Αστυνομία θα δώσει τον χρόνο έτσι ώστε να βρεθεί η λύση και να νομιμοποιηθούν χωρίς να χρειαστεί δυναμική επέμβαση από τις Αρχές. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και κάποιες καταλήψεις για τις οποίες δεν υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα τα χέρια της Αστυνομίας να είναι δεμένα.

Σε αυτή τη φάση η προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εκκαθάριση της πλατείας των Εξαρχείων από τις συμμορίες των αλλοδαπών και η παράδοσή της στους κατοίκους. Οι επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες θα συνεχιστούν, όμως τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση με κωδικό όνομα «Καθαρά Εξάρχεια» στην οποία θα συμμετάσχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΕΚΑΜ, των ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας, με 24ωρη παρουσία στα κεντρικά σημεία των Εξαρχείων και παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Θα παραμείνουμε εκεί για όσο χρειαστεί μέχρι να καθαρίσει εντελώς και να αποδοθεί και πάλι στους κατοίκους. Για όσο χρειαστεί. Ακόμη και για έναν χρόνο», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αναλυτές της Ασφάλειας λένε ότι μαφίες αλλοδαπών από την Αλβανία, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Ιράκ, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν έχουν στρατοπεδεύσει στα Εξάρχεια εκμεταλλευόμενες το άβατο και την έλλειψη αστυνόμευσης και κάνουν μεγάλες δουλειές γύρω από την πλατεία. Διακίνηση ναρκωτικών, τσιγάρων μέχρι και κλεμμένων οχημάτων, ληστείες σε διερχομένους, ξυλοδαρμοί, ακόμη και βιασμοί γυναικών γίνονται στο σημείο που οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλούν «μαύρη τρύπα της Αθήνας», και αυτό είναι που λένε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε η περιοχή να παραδοθεί καθαρή στους κατοίκους που όλα αυτά τα χρόνια ζουν σε καθεστώς τρόμου.