Ασημίνα Ταγκαλάκη-Ντούλια: «Να δώσουμε μάχη να βγούμε από το τούνελ νικητές»

 

Όντας μητέρα δε θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της παιδείας αλλά και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που καλούνται αρκετά παιδιά - μαθητές να ζούν με τις οικογένειές τους εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας. Η Ασημίνα Ταγκαλάκη-Ντούλια γενική γραμματέας Ομοσπονδίας Γονεών & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του 21ου γυμνασίου Πατρών μιλά στον κόσμο για το δύσκολο έργο που καλείται να κάνει τόσο η ίδια όσο και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με πρωταγωνιστές …τα παιδιά. Παράλληλα η Ασημίνα Ταγκαλάκη-Ντούλια μητέρα 2 παιδιών εργάζεται ως σύμβουλος ακινήτων – πολιτικός μηχανικός. Έχοντας ένα «βαρύ» καθημερινό πρόγραμμα η ίδια προσπαθεί πάντα να «μάχεται» για τις αξίες των παιδιών…

 

Γιατί βάλατε υποψηφιότητα για το Δ.Σ της Ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτ.Ελλάδος;

Όντας Μητέρα με ανησυχίες και ευαισθησίες και με εθελοντική διάθεση, αποφάσισα να ασχοληθώ με τους Συλλόγους γονέων από το 2005 όταν το πρώτο μου παιδί πήγαινε στην Δευτέρα δημοτικού. Ανέκαθεν είχα ευαισθησία σε ότι αφορά τα προβλήματα των παιδιών. Στην πορεία ανακάλυψα πολλές παθογένειες στην εκπαίδευση και σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους ανθρώπους προσφέρουμε τον εαυτό μας και τον χρόνο μας για να επιλύουμε όπου μπορούμε προβλήματα. Πιστεύω ότι όλοι οι γονείς πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο στο μέλλον των παιδιών, διότι τα παιδιά είναι το μέλλον της κάθε χώρας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα στην παιδεία;

Η παιδεία στην χώρα μας βάλλεται πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω των καταστάσεων και των συνεπειών της κρίσης. Προβλήματα πολλά όπως

  1. το κτηριακό (Κτήρια-Ενεργειακή αναβάθμιση σε όλες τις σχολικές κτιριακές μονάδες)
  2. έλλειψη υποδομών, (αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής)
  3. ελλιπείς χρηματοδότηση ( αύξηση των ετήσιων δαπανών της πολιτείας για την παιδεία)
  4. ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό (άρτια καταρτισμένο)
  5. Ειδικά σχολεία κάλυψη της υποχρεωτικής αγωγής σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ένα ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, και είναι αυτό που χτυπιέται περισσότερο.

Η επικοινωνία σας με τους μαθητές είναι σχεδόν καθημερινή. Τους τρομάζει η γενικότερη κατάσταση της χώρας; Τους φοβίζει το μέλλον; 

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι καθημερινή περνώντας πάντα το πρωί από το σχολείο ή σε συναντήσεις μαζί τους και αφουγκραζόμενη τους φόβους και τα άγχη τους καταλαβαίνω ότι, στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτή την δεδομένη στιγμή, θεωρούν σε πολλές περιπτώσεις μάταιο το να προσπαθήσουν να εισέλθουν σε σχολές που δεν θα τους εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή-διαβίωση. Εδώ λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε και κρίση στις αξίες της παιδείας και αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα.

 

Σκέφτονται την φυγή στο εξωτερικό για σπουδές και εργασία;

Σίγουρα τα παιδιά του Λυκείου προσανατολίζονται στο εξωτερικό για σπουδές ή και μετά σαν φοιτητές, σκέφτονται έντονα την φυγή στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας με πιο αξιοκρατικά κριτήρια ,με αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και αναγνώριση των κόπων τους και των αξιών τους. Θλιβερό για μια χώρα, να χάνει τους νέους ανθρώπους της στην πιο παραγωγική και δημιουργική τους στιγμή.

Ως μητέρα τι είναι αυτό που σας τρομάζει περισσότερο και ποια η σημαντικότερη για εσας συμβουλή που δίνετε στα δικά σας παιδιά;

Ως μητέρα και ως ενεργό πολίτη με τρομάζει το γεγονός της οικονομικής κρίσης, αλλά περισσότερο με τρομάζει η κρίση αξιών που έχει επέλθει, απαξιώνοντας έτσι αρχές και σταθερές αξίες που ξέραμε έως τώρα.  Τρομάζω με το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εμπιστευτούν την χώρα τους και τους κρατικούς μηχανισμούς και κατά συνέπεια δεν εμπιστεύονται  τους «μεγάλους» και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα εισπράττουμε καθημερινά. Η συμβουλή που δίνω στα παιδιά μου, είναι η συμβουλή που δίνω σε όλα τα παιδιά. Αξίες, όρια και ανοιχτό μυαλό, να είσαστε ο εαυτός σας!!!

Κατά καιρούς βλέπουμε περιστατικά μη σίτισης μαθητών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Ως σύλλογος έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε παρόμοια κατάσταση;

Όντως είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η κρίση. Καθημερινά γίνονται προσπάθειες από Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να σιτίζονται τουλάχιστον επαρκώς. Δυστυχώς είναι ένα επίκαιρο σημαντικό πρόβλημα που η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να λύσει.

Μπούλινγκ. Πόσο δύσκολα μιλούν οι μαθητές γι αυτό;

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός (bullying), μεταξύ και εναντίον των μαθητών αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα των τελευταίων ετών. Οι καταγραφές κρουσμάτων ψυχολογικής και σωματικής βίας όλο και αυξάνονται (συγκρούσεις µε ρατσιστικά ή άλλα χαρακτηριστικά, χτυπήματα, σπρώξιμο, σεξουαλική παρενόχληση).

Ασυμμετρία μεταξύ των μαθητών το ονομάζουν οι ειδικοί.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα λειτουργεί αρνητικά η έλλειψη συνεργασίας με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  και  μειωμένο ενδιαφέρον για τη κατάσταση που βιώνουν ορισμένα παιδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην «μιλάνε» τα παιδιά, είτε για να μην στοχοποιηθούν από συμμαθητές τους, είτε γιατί αντιλαμβάνονται πως δεν θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση ,πρέπει να το συζητούν με τους γονείς ή τους καθηγητές τους ,ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα το φαινόμενο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες καλούνται να κάνουν ανάληψη ευθυνών μεταξύ πολλαπλών ρόλων . Πως είναι η δική σας καθημερινότητα;

Η καθημερινότητα μιας μητέρας δύο παιδιών, που είναι ελεύθερος επαγγελματίας σημαίνει λίγος έως καθόλου χρόνος και διαρκής αγώνας δρόμου για να ανταπεξέλθει σε όλα. Σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη, οι υποχρεώσεις πολλές ,άρα από κάπου κόβεις και κάπου προσθέτεις και πάντα κόβεις από τον εαυτό σου και προσθέτεις στα παιδιά σου. Όμως όταν προσπαθείς και περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, μπορείς και λύνεις προβλήματα. Ξέρουν ότι είσαι εκεί για αυτούς και θα τους στηρίξεις σε ότι προκύψει.

Τι εύχεστε για το νέο έτος;

Για το νέο έτος εύχομαι  σε όλους  υγεία, οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική και προσωπική πρόοδο, να μείνουμε μονιασμένοι και όλοι ΜΑΖΙ να δώσουμε μάχη να βγούμε από το τούνελ νικητές.

Ειδικότερα στους μαθητές μας, εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά !!!

 


Δ.Σ Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας