Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περνάνε τα μέτρα» λένε βουλευτές – Συνιστώσα μιλάει για νέο Μνημόνιο και ζητάει συνέδριο | dete

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περνάνε τα μέτρα» λένε βουλευτές – Συνιστώσα μιλάει για νέο Μνημόνιο και ζητάει συνέδριο

Εξαιρετικά δύσκολες προμηνύονται οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς, ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν οργισμένα στα μέτρα λιτότητας που έρχονται, ενώ, μια συνιστώσα ζητάει καταψήφιση του «νέου Μνημονίου» και συνέδριο του κόμματος.

Την αρχή έκανε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία».

Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωνε ότι «αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν». «Πιστεύω ότι στο τέλος αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή. Είναι ακραία και αντικοινωνική αυτή η συμφωνία» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Star.

Αντίδραση είχαμε και από τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο ο οποίος, μέσω Facebook, δήλωσε «Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...».

« Επανάσταση» από την Κομμουνιστική Τάση

Ωστόσο, η πιο σφοδρή αντίδραση ήρθε από την κομμουνιστική τάση η οποία απευθύνει «προσκλητήριο» προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν την «επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μέτρα  «για μια συμφωνία παράτασης του μνημονιακού προγράμματος», ενώ προτείνεται η διεξαγωγή  ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ «για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για μια συμφωνία παράτασης του Μνημονιακού προγράμματος με τους εκβιαστές της τρόικας, συνολικού ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, αποτελούν ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και συνιστούν επίσημη δέσμευση καταπάτησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται το «παράνομο» και «επονείδιστο» σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου της Βουλής, χρέος του ελληνικού κράτους, αλλά στο βωμό της κανονικής εξυπηρέτησής του, διατηρεί και εμβαθύνει το μνημονιακό καθεστώς με το οποίο ο δυτικός ιμπεριαλισμός (τρόικα) και η ελληνική άρχουσα τάξη εδώ και 5 χρόνια φορτώνουν τα βάρη της βαθιάς και ανίατης κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού στις πλάτες των φτωχών εργατικών και λαϊκών μαζών.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο που προτείνει και συζητά με την τρόικα η ηγετική ομάδα, διατηρούνται άθικτα όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα των παλιών Μνημονίων και προστίθενται νέα βάρη στον εργαζόμενο λαό, μέσα από σοβαρές μειώσεις μισθών και συντάξεων που προκαλούνται από τις αυξήσεις στις κρατήσεις για την ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στον ΦΠΑ, σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη μνημονιακή συμφωνία που η κυβέρνηση και η ηγετική ομάδα του κόμματος συζητά και πλέον, συνδιαμορφώνει με τους εκβιαστές, δυνάστες της τρόικας. Η εντολή του εργαζόμενου λαού στις 25 Γενάρη, αλλά και σήμερα, 5 μήνες μετά την άνοδο στην εξουσία αυτής της κυβέρνησης, δεν ήταν και δεν είναι ο συμβιβασμός και η υποταγή στις πιέσεις και στους εκβιασμούς της τρόικας και των Ελλήνων ολιγαρχών φίλων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είχαν και έχουν την εντολή να καταργήσουν τα Μνημόνια, να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και να αντισταθούν με κάθε δυνατό μέσο στις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Όμως με τις προτάσεις τους στην τρόικα, δείχνουν καθαρά ότι υπέκυψαν και ενέδωσαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των συνασπισμένων δυναστών του εργαζόμενου λαού.

Καλούμε τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όλες τις άλλες τάσεις και συνιστώσες, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να αντισταθούν στην απροκάλυπτη αθέτηση της λαϊκής εντολής από την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα. Οι βουλευτές του κόμματος θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία. Όλα τα όργανα του κόμματος, από την Π.Γ και την ΚΕ, έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας, έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής, με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας.