ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ: “Έστησαν παγίδα με τα σκουπίδια κι έπεσαν μέσα οι ίδιοι!!!” | dete

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΕΡΑΜΙΔΑ: "Έστησαν παγίδα με τα σκουπίδια κι έπεσαν μέσα οι ίδιοι!!!"

Παρέδωσαν στη Λαϊκή Συσπείρωση μια  βόμβα και μετά από 10 μήνες παρατεταμένης σιωπής, περίμεναν να σκάσει η βόμβα στα χέρια του Πελετίδη για να ρίξουν το ανάθεμα στους...κακούς κομμουνιστές που ΄΄άφησαν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης΄΄

Το σενάριο δεν τους βγήκε, γιατί είχαν γνώση οι φύλακες...

Συντονισμένα, μελετημένα και, κυρίως, με λίγα χρήματα που διατέθηκαν, διασφαλίσθηκε η ομαλή αποκομιδή των σκουπιδιών της Πάτρας, ώστε η πόλη να μη γίνει Τρίπολη ή Πύργος.

Παράλληλα, δρομολογούνται λύσεις, βάσει σχεδίου, ώστε να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, δίχως να επιβαρυνθούν οι δημότες με πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη.

Τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι για να μη φθάσουμε σε σημείο «κραχ»;

Απολύτως τίποτα! Παρότι διέθεταν τα  πάντα , με δική τους Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Νομαρχία, εδώ και 20 χρόνια εμφανίζουν ως άλυτο το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα της πολιτικής τους, γνωστά. Ανεξέλεγκτες χωματερές, υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης, υπερκορεσμός του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και ιατρικών αποβλήτων.

Έτσι, μεθοδεύτηκε η εμφάνιση ενός αδιεξόδου στην αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος, για να επιτευχθεί η προώθηση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ και Συμβάσεων Παραχώρησης στη διαχείριση των αποβλήτων. Είχαν αποφασίσει, δηλαδή, να δώσουν σε επιχειρηματικούς ομίλους τη διαχείριση απορριμμάτων και τη λειτουργία του Εργοστασίου, στου Φλόκα.

Το κόστος τεράστιο, το οποίο, υπολόγιζαν να πληρώσουν οι δημότες, αλλά και το αποτέλεσμα, αμφιλεγόμενο. Παρά ταύτα, σε αυτή τη λύση πίεζαν οι πάντες (τελευταία, με ωμό τρόπο, ακόμα και ο γνωστός Φούχτελ, καθότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια, είναι γερμανικής τεχνολογίας).

Στις πιέσεις αυτές αντιστάθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, όπως λένε –ακόμα και σήμερα- ορισμένοι αμετανόητοι, υπέρμαχοι ενός πανάκριβου και, εν πολλοίς, άχρηστου εργοστασίου. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε από θέση ευθύνης και ανέλυε όλες τις αρνητικές παραμέτρους, με βασικότερη συνέπεια  αυτή του κόστους, που θα έστελναν τον λογαριασμό στο λαό, αλλά και την εκχώρηση σε επιχειρηματικό όμιλο, του τομέα καθαριότητας (κάτι αντίστοιχο επιδιώκουν και με το νερό).

Κι ενώ συνέχιζαν να αποκλείουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, απλή, περιβαλλοντολογικά σωστή και μικρού κόστους, την ίδια στιγμή, οι άλλοι, της κυρίαρχης πολιτικής, εξαπατούσαν το λαό ότι «το πλαίσιο της νέας διαχείρισης» που προτείνουν «δεν θα επιβαρύνει τον δημότη μέσα από αύξηση των δημοτικών τελών».

Η αντιπαράθεση των δύο –ουσιαστικά- αντιμαχόμενων πλευρών, έφθασε μέχρι την προεκλογική περίοδο των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και πάλι αναλυτικά την πρότασή της για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών, όπου και γι αυτό το κορυφαίο ζήτημα, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τον πατραϊκό λαό.

Η ήττα της άλλης πλευράς, σκόρπισε την ιδέα της λειτουργίας μεγάλου εργοστασίου. Το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι, δε στρώθηκε ποτέ!

Αυτή τη χαλάστρα, δεν τη συγχώρησαν ποτέ στη Λαϊκή Συσπείρωση, παρότι η στάση της δικαιώθηκε μετεκλογικά, προσφάτως δε και από την τωρινή κυβέρνηση, τουλάχιστον στα λόγια.

Χάθηκε, όμως, πολύτιμος χρόνος. Αν άκουγαν τη Λαϊκή Συσπείρωση, που ζητούσε να γίνει, τουλάχιστον, η επέκταση του ΧΥΤΑ Φλόκα, θα είχε κλείσει τώρα οριστικά η Ξερόλακκα. Δεν το έπραξαν επειδή εκβίαζαν  για το Εργοστάσιο. Δεν δέχονταν κουβέντα  περί Φλόκα αν προηγουμένως  δεν έπαιρναν καθολική έγκριση για το περιβόητο Εργοστάσιο, όπως είχε δηλώσει παλιά ο πρώην Δήμαρχος Δύμης.

Έμειναν άπραγοι κατά τρόπο προκλητικό . Πάγωσαν τα πάντα καθώς διέβλεπαν  νίκη του Πελετίδη και με την απραξία τους επιδίωκαν να τιμωρήσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση για τη σθεναρή της στάση απέναντι στα συμφέροντα, που ήθελαν να επενδύσουν στον κερδοφόρο τομέα των σκουπιδιών.

Κι αφού παρέδωσαν την καυτή πατάτα στον Πελετίδη και ανέμεναν τον…τσουρουφλισμό του, ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα, όταν διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι, ότι στην Ξερόλακκα έγινε έργο που δεν παραπέμπει σε εικόνες…Πύργου.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι, ο συνολικός σχεδιασμός, για τον οποίο ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων – που άλλωστε τον έχουν ψηφίσει από τον περασμένο Νοέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι περισσότεροι, πλην ΝΔ και Δημαρά-  αρχίζει να υλοποιείται βήμα βήμα. Και γιατί φαίνεται να αντιδρούν τώρα;

Α) δεν περίμεναν  αυτή την κίνηση για την Ξερόλακκα, που δίνει ανοχή χρόνου για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, που θα λύσει το πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες, εφόσον βέβαια στηρίξει οικονομικά η Κυβέρνηση –ως οφείλει- τον σχεδιασμό υλοποίησης και

Β) τρέμουν στην ιδέα, ότι ο Πελετίδης  μπορεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα με τα σκουπίδια και άρα αυτοί θα είναι υπόλογοι απέναντι στους πατρινούς, για τα ψέματα που έλεγαν , τα περίεργα παιχνίδια που έπαιζαν με το μεγάλο Εργοστάσιο, την πλάτη που έβαζαν για να περάσουν οι πλέον επαχθείς όροι σε βάρος των δημοτών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που είχε η ολιγωρία τους, κυρίως στη δημόσια υγεία.

Το ίδιο έργο – με τους ίδιους πρωταγωνιστές -  αναμένεται να δούμε τόσο με το νερό, στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου, όσο και με το θαλάσσιο μέτωπο. Και γι αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για την πόλη, είναι γνωστές από παλιά οι θέσεις τους. Παραμένουν σταθεροί  στην άποψη πως κυρίαρχο ρόλο πρέπει να έχουν τα οικονομικά συμφέροντα.

Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…