ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πλημμύρες κατέστρεψαν 9 εκατομμύρια τόνους σόγιας | dete

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πλημμύρες κατέστρεψαν 9 εκατομμύρια τόνους σόγιας

Αυτό είπε αναλυτής της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, προβλέποντας πτώση 15%-16% στην παραγωγή του τρίτου μεγαλύτερου εξαγωγέα σόγιας παγκόσμια.

Οι μεγάλοι εισαγωγείς, όπως η Κίνα, εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να συμπληρώσουν την αναμενόμενη πτώση εφοδιασμού από την Αργεντινή με εισαγωγή από τις κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Υπολογίζουμε τη συνολική ζημιά παραγωγής στους 9 εκατομμύρια τόνους, προς το παρόν. Αυτή είναι προκαταρκτική εκτίμηση», είπε η Στέλα Καρμπάγιο, κύρια αναλυτής του κυβερνητικού Ινστιτούτου Κλίματος και Νερού.

«Οι πλημμύρες υποχωρούν και η συγκομιδή έχει ξαναρχίσει, αλλά οι επιπτώσεις συνεχίζονται... Είχαμε 19 συνεχόμενες μέρες βροχής με ψηλές θερμοκρασίες ακριβώς στο τέλος του κύκλου καλλιέργειας - ιδανικές συνθήκες για αρρώστιες καλλιεργειών οι οποίες μειώνουν τις αποδόσεις», πρόσθεσε.

Οι καλλιεργητές πουλούν τους χαλασμένους σπόρους σόγιας σε χαμηλότερες τιμές ενώ μόλις τελειώσει ο κύκλος συγκομιδής θα στραφούν στη συγκομιδή του καλαμποκιού, το οποίο έχει επηρεαστεί λιγότερο από τις βροχές.