Από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις; – “Πόλεμος… νεύρων” από τον Ερντογάν! | dete

Από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις; – "Πόλεμος... νεύρων" από τον Ερντογάν!

Μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν πως θα πάρει τη βάση της από το Ιντσιρλίκ και ίσως να τη μεταφέρει στην Ελλάδα στέλνει το Βερολίνο, μετά την άρνηση της Τουρκίας σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τα γερμανικά στρατεύματα στη, ΝΑΤΟϊκή κατά τ’ άλλα, βάση...

Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο από τη στιγμή που η γερμανική βουλή αποφάσισε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Και όταν, πριν από τρεις εβδομάδες, Γερμανοί βουλευτές θέλησαν να επισκεφτούν τα γερμανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ο «σουλτάνος» είπε όχι! Γιατί η βάση, σημαντική στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, θεωρεί πως είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας. Και μέχρι σήμερα, άδεια δεν τους έχει δοθεί.

Η στάση αυτή του Ερντογάν έχει εκνευρίσει το Βερολίνο. Στη Γερμανία, η Βουλή έχει λόγο για κάθε δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων και ιδίως στο εξωτερικό. Με τα τερτίπια αυτά θεωρεί ο Εντογάν πως μπορεί να πιέσει τους Γερμανούς βουλευτές να πάρουν πίσω το ψήφισμα για τους Αρμένιους; Κι αν το θεωρεί, μάλλον πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Προφανώς μιλάμε για έναν πόλεμο νεύρων. Αλλά φαίνεται πως η Γερμανία έχει τον τρόπο να απαντήσει σε αυτό. Απειλώντας τον Ερντογάν πως θα πάρει τη βάση της από το Ιντσιρλίκ και θα τη μεταφέρει στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα. Το μήνυμα ήρθε από τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ και μάλιστα λίγες μέρες αφού ο Ενρτογάν συνάντησε τη Μέρκελ στη Βαρσοβία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Λάμερτ είπε Süddeutsche Zeitung πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι καλοδεχούμενοι.

Στο ίδιο μήκος και ο Φλόριαν Χαν, μέλος των χριστιανοκοινωνιστών, που μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk είπε πως «θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές». Όσο για το αν οι δυο αυτές χώρες συμφωνούν με το ενδεχόμενο; «Αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

Το Βερολίνο γνωρίζει φυσικά ότι η γερμανική παρουσία στο Ιντσιρλίκ δεν είναι διμερής γερμανοτουρκική υπόθεση. Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τους 250 Γερμανούς στρατιώτες με τα πολεμικά τους αεροσκάφη που σταθμεύουν εκεί και συμμετέχουν σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία και το Ιράκ με στόχο το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν.

Όλα αυτά ενώ τον Σεπτέμβριο έχουν εξαγγείλει επίσκεψη στο Ιντσιρλίκ οι εντεταλμένοι επί αμυντικών θεμάτων των γερμανικών κοινοβουλευτικών ομάδων. Και η ειρωνεία της ιστορίας; Η έκταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η βάση του Ιντσιρλίκ, είχε δημευθεί το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Ανήκε σε Αρμενίους.

Πηγή: Deutsche Welle