Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πιο αυστηροί οι έλεγχοι – «Αφήστε τα τερτίπια» | dete

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πιο αυστηροί οι έλεγχοι - «Αφήστε τα τερτίπια»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε ανοιχτά τους ελάχιστους που «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές». Κανένα περιθώριο για περίοδο χάριτος δεν άφησε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυστηροποίηση των ελέγχων ως προς τη συμμόρφωση με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Έχοντας, πλέον σαφή εικόνα από την ανταπόκριση των Ελλήνων ως προς την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και από την «επινοητικότητα» του ελληνικού δαιμονίου, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ανοιχτά τους ελάχιστους που «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές», ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι».

Παρότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τη διαδικασία και παραμένει κατ’ οίκον, δεν λείπουν, ωστόσο, και όσοι επιχειρούν να «σπάσουν» τα μέτρα αυτοπεριορισμού, όπως συνέβη με 8 πολίτες που είχαν τεθεί σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών κρουσμάτων (σε σύνολο 161 ελέγχων), οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τελικά τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και τους ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Η ένταση των ελέγχων στο εξής εδράζεται και στα ειδικά μοντέλα πρόληψης κινδύνου που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δικαιώνοντας εκ του αποτελέσματος τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς στην περίπτωση των Ελλήνων που επέστρεψαν από την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, καθώς τα προληπτικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν, απέτρεψαν την έκρηξη μιας «υγειονομικής βόμβας», δεδομένου ότι από τους 263 επιβαίνοντες, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και είχαν απομονωθεί ήδη από τις Αρχές, πριν έρθουν σε επαφή με την κοινότητα στην Αθήνα.

Νέες διευκρινήσεις

Με αυτά τα δεδομένα, «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, προβαίνοντας σε νέες διευκρινήσεις ως προς το καθεστώς μετακίνησης των πολιτών.

Ειδικότερα, στις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι των εταιρών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται την βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμό τους.

Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Αλλαγές θα ισχύουν από την Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο 25 Απριλίου στο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, καθώς έχει ομαλοποιεί η διαδικασία τροφοδοσίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ:

· Δευτέρα έως Παρασκευή θα λειτουργούν 07-21:00,
· το Σάββατο θα λειτουργούν 07:00-20:00 και
· την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά.

1.300.000 sms

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι στο πρώτο εικοσιτετράωρο εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας εστάλησαν με επιτυχία 1.300.000 μηνύματα κινητής τηλεφωνίας, αλλά ένας μεγάλος αριθμός μηνυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να αποσταλεί με την ορθή διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, ότι η δήλωση μετακίνησης με sms γίνεται ως εξής:

Στον πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.

Ως λόγο μετακίνησης μπορεί κανείς να επικαλεστεί:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση μετακίνησης είναι εφικτή:

· Με τη φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr,
· Με ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του.

Αγκαζέ με τη βεβαίωση

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε έξοδο από την οικία, είναι υποχρεωτική η Βεβαίωση Κίνησης, η οποία είναι δύο ειδών:

· Η βεβαίωση τύπου Α, η οποία αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

· Η βεβαίωση Τύπου Β αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.